Hrvatska je od BiH preuzela postupak protiv generala Zlatana Mije Jelića optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima 1990-ih, objavila je utorak Balkanska istraživačka mreža (BIRN)

Tužiteljstvo BiH je 2015. optužilo Jelića za zločine protiv čovječnosti tako što je sudjelovao u organiziranju i provođenju širokog i sustavnog napada protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

BIRN, portal specijaliziran za pravosudne postupke, prenosi da je sud BiH dobio potvrdu da je državno odvjetništvo u Zagrebu odlučilo preuzeti kazneni progon umirovljenog generala Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane.

Bosanskohercegovački tužitelji su u listopadu 2019. predložili sudu da od hrvatskih pravosudnih tijela zatraži preuzimanje Jelićevog predmeta jer on živi u Hrvatskoj i nedostupan je pravosuđu susjedne države.

Jelić nema državljanstvo BiH i od 2012. godine živi u Hrvatskoj, gdje na brojnim tribinama govorio o ratu u BiH i stradanju Hrvata.

Marljivoj je prikupljao dokumente i ratna svjedočanstva  što je objavio u obimnoj knjizi „Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1991. – 1995.“u nakladi Udruge Hrvatska zvona i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Dvojezično izdanje knjige (na hrvatskom i engleskom jeziku) promovinarno je 20. veljače 2020. godine u Bruxellesu, u sjedištu Europskog parlamenta,

Za  obilježavanju 25. obljetnice akcije “Oluja” u Kninu general Jelić je od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića primio odličje u ime brigade specijalne policije HVO-a kojoj je bio ratni zapovjednik.

“Nisam počinio niti jedan zločin za koji me optužnica BiH tereti. Dao sam iskaz pred Županijskim sudom u Zagrebu i otkad je pokrenut spor na Sudu u Sarajevu, nisam pozivan tamo jer imam samo državljanstvo Republike Hrvatske.  Hrvatima se u BiH sudi po retroaktivnom zakonu koji je donosen 2003. a usvojen 2005. godine”, kazao je uoči proslave Oluje general Jelić.

U ranijim istupim general Jelić je priželjkivao da se postupak provede u Hrvatskoj:

“Od ovog kaznenog progona možemo se braniti samo istinom, ona je jedini naš saveznik. Mi nismo pobjegli u Hrvatsku da se zaštitimo od progona jer Hrvatska s BiH ima međunarodni sporazum i BiH sve ove optužnice može proslijediti Hrvatskoj. Mi ne želimo da u ovim optužnicama stoje političke kvalifikacije, kao što stoje u BiH.

Želimo, jednostavno, pošteno suđenje pogotovo što su isti zakoni za vrijeme Domovinskog rata vrijedili i u Hrvatskoj i u BiH”, rekao je u studenom 2016. za Novu tv.

 

M.M.