Premijer Andrej Plenković pozvao je čelnike oporbenih parlamentarnih stranaka na pojedinačne sastanke u Banske dvore zbog, kako je rekao, dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima.

Međutim, Veliki dio oporbenih čelnika odlučio je ne doći na sastanak u Banske dvore s čelnikom HDZ-a i budućim mandatarom Andrejom Plenkovićem.

- Mi smo pozvali na sastanak čelnike vodećih stranaka, tema sastanka nije bilo podebljanje parlamentarne većine, već razgovor o njihovom viđenju izazova koji su pred Hrvatskoj, rekao je novinarima ispred Banskih dvora glasnogovornik Vlade Marko Milić.

- Dobro je da hrvatski birači vide razinu odgovornosti oporbe s obzirom na trenutak u kojem se Hrvatska nalazi. Htjeli smo organizirati pojedinačni sastanak s premijerom, a ne skupni, a zbog poštovanja prema njima, prema njihovim biračima. Htjeli smo razgovarati o izazovima i ništa više, dodaje.

Što se tiče mogućeg novog sastanka s oporbom Milić kaže da misli da za time nema potrebe.

- Izdvojili smo vrijeme i htjeli smo se dogovoriti oko pojedinačnih sastanaka, ali oni za to nisu pokazali političku volju, neki su javno izašli s nekim razlozima koji su po meni neozbiljni. Hrvatska se nalazi u najosjetljivijim trenucima od Domovinskog rata.

- Željeli smo političkim dijalogom napraviti nešto što je u interesu cijele Hrvatske, zaključio je Milić.

Domovinski pokret: Susret je zamišljen kao neformalni razgovor

Domovinski pokret objavio je kako nije dobio službeni poziv na sastanak s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

-Miroslav Škoro tijekom poslijepodneva je telefonom pozvan na neformalnu kavu, koja bi se održala u utorak ujutro.

Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema, a kako bi se izbjegle potencijane manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definiranim temama - izvijestili su iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

Grmoja: Nadali smo se konstruktivnom sastanku

Nikola Grmoja iz Mosta pojavio se jutros pred Banskim dvorima.

- Nadali smo se konstruktivnom sastanku, sve smo naše razlike stavili po strani. No kada smo vidjeli da nitko ne ide na sastanak, onda to više nema smisla. Vidjeli smo da to nije sastanak s opozicijom. Bilo bi najbolje da premijer pozove sve predstavnike opozicije na jedan zajednički sastanak, kako ne bi ostao prostor za sumnju da se radi o "debljanju" parlamentarne većine. Ta većina je tanka, on sada nema većinu kojom se lako može vladati zemljom.

Plenković: Nije riječ o "skupljanju žetončića"

Podsjetimo, budući mandatar Vlade Andrej Plenković rekao je jučer o sastanku s vođama svih parlamentarnih stranaka novog, 10. saziva Sabora kako nije riječ o "skupljanju žetončića".

- Ako netko od izabranih zastupnika ima, iz nekih svojih razloga, želje za stabilnošću u zemlji, potpore Vladi, angažmanu u budućnosti, namjeru podržati našu većinu, onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno. Dakle, nema nikakvih snubljenja, nema nikakve niti aluzije na političku korupciju. Postoje normalni razgovori između ljudi kojima je hrvatski narod dao mandate i povjerenje da budu u Hrvatskom saboru, objasnio je Plenković.

-To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru, kazao je Plenković

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je također da će buduća Vlada biti manja od prethodne, a njezin sastav trebao bi biti poznat u četvrtak, nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora.

 

M.M.