U deseti saziv Hrvatskog sabora, prema privremenim nepotpunim rezultatima objavljenima u ponoć ulazi - 66 zastupnika HDZ-a i 41 zastupnik Restart koalicije. Domovinski pokret Miroslava Škore osvojio je 16 mandata, Most 8, Možemo! 7, Stranka s imenom i prezimenom 3 mandata te po jedan mandat Reformisti i HNS.

1. izborna jedinica: HDZ/HSLS 5 mandata, Restart koalicija 3, Možemo 3, Domovinski pokret 1, Most 1 i Stranka s imenom i prezimenom 1 mandat.

2. izborna jedinica: HDZ/HSLS 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Most 1 i Možemo 1 mandat.

3. izborna jedinica: Restart koalicija 6 mandata, HDZ 5, Domovinski pokret 1,  HNS 1 i Reformisti 1 mandat.

4. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3 mandata.

5. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3 mandata.

6. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Možemo 1 i Most 1 mandat.

7. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 1,  Možemo 1, Stranka s imenom i prezimenom 1 i  Most 1 mandat.

8. izborna jedinica: Restart koalicija 8 mandata, HDZ 4, Možemo 1 i Most 1 mandat.

9. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 2 i Most 1 mandat.

10. izborna jedinica: HDZ/HDS 7 mandata, Restart koalicija 3, Most 2 i po 1 Domovinski pokret te Stranka s imenom i prezimenom.

11. izborna jedinica (dijaspora): HDZ 3 mandata.

HDZ je, dakle, uvjerljiv pobjednik parlamentarnih izbora. U njegovu stožeru nisu krili zadovoljstvo. Čelnik HDZ-a, premijer Andrej Plenković, u obraćanju je istaknuo da potpora građana koju su dobili - obvezuje. Rekao je da su imali težak mandat, a da su izazovi koji su pred njima još i veći.

Restart koalicija koju predvodi SDP, a u njoj su još HSS, HSU, GLAS, IDS, SNAGA i PGS - pretrpjela je težak poraz. Glavno pitanje koje se nametnulo je ono o budućnosti Davora Bernardića na čelu SDP-a. On je u svom govoru rekao da je spreman preuzeti odgovornost za izborni rezultat, a na kraju je čestitao pobjedu HDZ-u.

U Domovinskom pokretu Miroslava Škore smatraju da su ostvarili fantastičan rezultat nakon samo nekoliko mjeseci postojanja na političkoj sceni. Škoro je naglasio da su se već sada uspjeli nametnuti kao treća politička snaga u zemlji. I on je čestitao izbornom pobjedniku odnosno HDZ-u.

Zadovoljstvo i u Mostu nezavisnih lista, iako je njegov čelnik Božo Petrov istaknuo da su razočarani malim odzivom birača. Najavili su da će nastaviti politiku koju su dosad provodili te da je ovo tek početak.

Jedno od iznenađenja izbora svakako je koalicija okupljena oko platforme Možemo. Premašili su vlastita, ali i očekivanja analitičara. Najavili su da će u Saboru biti glasna oporba te da će im prvi korak biti da s vlasti maknu lokalne šerife, a ponajprije - nakon 20 godina - Milana Bandića.

Koalicija koju čine Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno također je jedno od iznenađenja izbora. Dalija Orešković, koja će prema svemu sudeći postati saborska zastupnica - najavila je da nema govora o postizbornom koaliranju s HDZ-om.

Osim u Hrvatskoj biralo se u još 42 države. Ondje na biralištima - prema dostupnim informacijama - nisu zabilježeni veći problemi i nepravilnosti.

Glasovali su i pripadnici Hrvatske vojske u misijama u Afganistanu, Kosovu i Poljskoj. I dok su birališta u Australiji i Europi zatvorena - još traje glasanje u Sjedinjenim Državama zbog vremenske razlike.

M.M.