Od danas u Hrvatsku mogu ući svi državljani Europske unije, a oni iz trećih zemalja samo uz određene uvjete.

Europska komisija je donijela odluku da od 1. srpnja sve države članice otvaraju granice za državljane 15 država koje se smatraju sigurnima, a odlukom Hrvatske, u našu zemlju od ponoći mogu i građani BiH. Popis država revidirat će se svaka dva tjedna, sukladno epidemiološkim kriterijima.

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o ukidanju mjere obvezne samoizolacije za ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

“Većina zemalja se otvorila za druge članice. Državljani BiH ako ulaze u Hrvatsku moraju opravdati razlog svog dolaska, dolaze li turistički, kod liječnika ili slično. Mogući su i jednodnevni dolasci”, rekao je voditelj Službe za susjedne zemlje Tomislav Kufner gostujući u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Prvi turistički vlak češke tvrtke RegioJet danas stiže u Rijeku. Prodano je otprilike 30 tisuća karata. Cijene karte u jednom smjeru su, uključujući rezervaciju i sve usluge, između 22 i 30 eura. Vlak RegioJeta kreće iz Praga, sa stajanjima u češkim gradovima Brno, Pardubice i Breclav te u slovačkoj prijestolnici Bratislavi, da bi preko Ljubljane stigao u Rijeku. Vlakovi na ovoj liniji imat će 12 vagona i kapacitet do 560 putnika. Ovo je dobra vijest i za turiste koji idu do drugih destinacija na hrvatskoj obali.

 

M.M.