Nakon gotovo dva desetljeća, Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kao i u prvom desetljeću svog postojanja. Današnji 30. svibnja ujedno je i 30. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora.

Jutros u spomen na povijesni 30. svibnja 1990. godine, cijeli je državni vrh bio na Mirogoju. Vijenac su tamo zajedno položili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike Zoran Milanović.

U njihovoj pratnji bili su brojni ministri - Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Zdravko Marić, Goran Grlić-Radman, Tomo Medved, zatim državni tajnik Tomislav Ivić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Državni je vrh s predsjednikom Zoranom Milanovićem položio vijence i zapalio svijeće kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na zagrebačkom Krematoriju, te kod Zida boli i središnjeg križa na Mirogoju.

Nakon što su ga novinari podsjetili na njegovu izjavu da ovo za njega nije Dan državnosti, a ipak sudjeluje u njegovu obilježavanju, predsjednik RH Zoran Milanović odgovorio je da ga obilježava radi mrtvih. 

-  To je onaj minimum koncilijantnosti i obzira koji ću uvijek pokazati, jer to je odluka koju je donio Sabor. Ali Sabor može, kako već znamo, sa žeton-većinom donijeti bilo kakvu odluku. Ja sam to govori prije pola godine, to je moj stav i ja ga na ovaj način izdržavam. Dakle, ništa aktivno ne poduzimam protiv, ali ovakva vrsta iznude odnosno utjerivanja nečega što se naziva Dan državnosti nije dobra, rekao je.

Plenković je podsjetio da je Račanova vlada 2001. g. promijenila Dan državnosti nas 25. lipnja.

- Mislim da je loše ako predsjednik republike loše govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Hrvatski sabor. Mi jako dobro znamo da je Račanova vlada 2001. g. promijenila Dan državnosti nas 25. lipnja, koji je isto tako važan datum, ali ovo je bio početak. Zato mi je žao da na taj način govori o ključnom datumu za suvremenu hrvatsku povijest. Vjerujem da će kroz svoj mandat promijeniti stajalište, poručio je premijer Plenković.

Polemički okršaj Šeks&Milanović

Inače, svojevrsna uvertira obilježavanju Dana državnosti svakako je javna rasprava koju je svojim istupom otvorio Vladimir Šeks, pozvavši na pokretanje opoziva predsjednika Republike Zorana Milanovića zbog, kako je rekao, nepoštivanja Ustava.

- Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti, koji je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava. Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas, rekao je Šeks gostujući u radijskom programu.

Upitan o izjavi Vladimira Šeksa koji je kazao kako bi trebalo pokrenuti proces opoziva predsjednika jer ne poštuje Dan državnosti, Milanović je kazao neka ga slobodno pokrene.

- Za gospodina Šeksa, kodno ime Sova, nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova Hrvatske zadnjih 30 godina, iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv institucionalni bestrag. I neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata, ustvrdio je Milanović.

Na pitanje kako komentira izjavu Zorana Milanovića da se radi o predizbornom skupu HDZ-a i izjavu Vladimira Šeksa o opozivu Milanovića, predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao kako nije pratio te izjave.

 

M.M.