Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je u emisiji ‘A sada Vlada’ komentirao Memorandum o Ini i otkriće Nacionala o izvozu hrvatske nafte u Mađarsku.

“Neću komentirati one dokumente koje nisam imao priliku kreirati niti potpisivati. Ali mogu reći da Janaf da želi kapacitete koji nisu u opticaju početi koristiti i na njima zaraditi. Poglavito nakon ovih potresa na naftnom tržištu posljednjih mjeseci”, rekao je Horvat.

Kaže da se već nekoliko godina želi modernizirati rafineriju u Rijeci.

“Kolega Tomislav Ćorić je taj proces uspio dovesti kraju. Ugovor je potpisan, javna nabava sprovedena. Očekuje se početak radova, pripremni radovi su u tijeku”, rekao je.

Upitan je li hrvatski nacionalni interes da se nafta prevozi i prerađuje u MOL-ovoj rafineriji. Naime, nafta se izvozi kao sirovina, a onda kao skuplji proizvod opet uvozi u Hrvatsku. Horvat kaže: “Ono moje skromno znanje kojem imam u tom segmentu, tzv. teška slavonska nafta je specifična, nije je lako preraditi, niti se to može u bilo kojoj rafineriji. Strateški interes RH je imati sigurnu opskrbu naftom i naftnim derivatima”.

Osvrnuo se i na opciju povratka Ine u hrvatsko vlasništvo.

“Bit će to moguće kada spoznate pravu tržnu vrijednost tvrtke. Kolege Ćorić i Zdravko Marić vode taj proces, započeli smo s dubinskim snimanjem. Kada doznamo pravu vrijednost INA-e, moći ćemo reći koja je to tržna vrijednost i koliko je novca potrebno da bismo preuzeli vlasnički udio”.

Dodao je da se trebaju stvoriti pretpostavke da se industrija počne razvijati kao 2017. ili 2018. godine.

“Mi smo s 2019. godini zadovoljni, mi smo tri godine za redom uveli dosta nove tehnologije te znanja, stavili to u pogon. Industrija to počinje vraćati, volumen industrijske proizvodnje se počeo povećavati”, kazao je.

Komentirao je u jučerašnju izjavu Tomislava Ćorića da zna kako novinari komuniciraju u svojim internim grupama. “Gledajući modalitete kako se kroz te društvene mreže može komunicirati i mi smo u stranci imali jednu sličnu afericu gdje su postojale razno razne zatvorene grupe pa tu i tamo pobjegne neka poruka. Ja sam siguran da je tako informacija došla do ministra Ćorića”, rekao je.

Podsjetimo, Nacional je u novom broju donio ekskluzivni document temeljem koga se vidi da je od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska umjesto u Rijeku na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte.

 

M.M.