HDZ, SDP i Domovinski pokret Miroslava Škore polako kompletiraju liste za parlamentarne izbore, a sada je riješena i većina nedoumica koje su imali, te je s nekim jakim pojedincima s kojima su pregovarali sada napokon dogovorena suradnja.

HDZ je, kažu izvori Jutarnjeg lista iz vrha stranke, tako navodno dogovorio suradnju s bivšom HSS-ovkom Marijanom Petir koja će dobiti ulazno mjesto na listi u 6. izbornoj jedinici, iako ona tvrdi da još nije donijela odluku. Riječ je o bivšoj europarlamentarki koja je 2017. izbačena iz HSS-a zbog neslaganja s politikom predsjednika Kreše Beljaka.

S njom je HDZ pokušavao dogovoriti i suradnju za prošle izbore za Europski parlament, ali zahtijevali su da uđe u stranku, na što ona nije pristala. To ih je poslije možda i koštalo jednog mandata jer je Marijana Petir osvojila čak 40.000 glasova, ali nije ušla u Parlament EU.

Ulazno mjesto na listi trebao bi dobiti još jedan bivši HSS-ovac, donedavni saborski zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke i koalicijski partner HDZ-a, Branko Hrg. Hrg će vjerojatno dobiti ulazno mjesto u II. izbornoj jedinici, no on kaže da je bilo nekih razgovora s HDZ-om, no da još nema konačnog dogovora.

U istoj izbornoj jedinici ulazno mjesto za Sabor dobit će i predsjednik HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Ta će izborna jedinica biti dosta zanimljiva za HDZ. Iako su prvotno planirali da listu nosi glavni tajnik stranke i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, u stranci prevladava stav da listu treba nositi general Mladen Markač jer je procijenjeno da može pridobiti desno biračko tijelo, za razliku od Jandrokovića koji nema taj kapacitet, a i zadnja istraživanja govore da većina anketiranih ima negativan stav o njemu.

- General Markač će biti na HDZ-ovim listama, a u kojoj izbornoj jedinici, to ćemo još vidjeti - kaže osoba iz vrha HDZ-a.

No, Markač ipak još nije donio konačnu odluku. Njemu je problem zdravstveno stanje koje je nakon rata i godina provedenih u haaškom pritvoru prilično narušeno. Doznaje se da ga najviše muči to što bi najvjerojatnije, ako bi ušao u Sabor, svoj mandat prepustio nekome drugom, a to ne bi bilo fer prema biračima.

I koprivničko-križevački župan Darko Koren u HDZ-u vidi prvu opciju s kojom bi izašao na izbore, no oko toga još nije bilo konkretnih razgovora. Koren u županiji koalira s HDZ-om i bilo bi im prirodno da i na parlamentarne izbore idu s njima. Svojedobno se Korenu kao druga opcija primamljiv činio Domovinski pokret.

- Moja je politika desnog centra, a ne isključiva - kaže Koren i dodaje kako je moguće da na izbore izađe i samostalno sa svojom listom.

HDZ-u ostaje otvoreno pitanje 10., dosta bitne izborne jedinice, koja je njihova utvrda, ali će biti dosta napeta bitka s Domovinskim pokretom i Mostom. Naime, listu Domovinskog pokreta mogla bi nositi Ruža Tomašić, a visoko na listi naći će se i poznati kvizaš i putopisac, Robert Pauletić, koji je bio i zamjenik ministra turizma u prvoj Vladi HDZ-a i Mosta. U toj izbornoj jedinici vjerojatno će za Most listu nositi predsjednik Božo Petrov.

Vrh HDZ-a pak želi vidjeti Damira Krstičevića na vrhu liste u Dalmaciji, ali on još nije odlučio hoće li ići u tu bitku pošto je iz moralnih razloga dao ostavku nakon pogibije dvojice hrvatskih pilota, a opet se otvaraju i neke stare afere. Ako Krstičević ne pristane na izbornu utakmicu, listu bi mogao nositi politički tajnik Ante Sanader, ali njemu će biti problem kaos u splitskom domu za starije i nemoćne u kojem je umrlo 18 štićenika, a nitko nije odgovarao.

Spominje se čak i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, rodom iz Ploča, koji radi i na izbornom programu HDZ-a. Na listi će se sigurno naći Davor Ivo Stier, jedini iz opcije za promjene koja je izgubila na unutarstranačkim izborima.

Devetu izbornu jedinicu trebala bi nositi potpredsjednica stranke Zdravka Bušić. Poznato je da će prvu izbornu jedinicu nositi predsjednik stranke Andrej Plenković, treću ministar gospodarstva Darko Horvat, četvrtu osječki župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, petu potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, šestu bi mogao nositi Davor Božinović.

Nositelj liste u 7. jedinici bit će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a 8. ministar prometa Oleg Butković u kojoj će ulazno mjesto dobiti i Ivan Kirin. HDZ još ne zna tko će nositi listu u dijaspori.

Kad je riječ o SDP-u i Restart koaliciji, iz stranke neslužbeno najavljuju da su dogovorili zajednički izlazak na izbore s međimurskim županom i bivšim HNS-ovcem Matijom Posavcem. Iako izgledno jest da se dogovore, pregovori su se, kako doznaje Jutarnji, ipak zakomplicirali jer mu je međimurski SDP rušio točke na Skupštini skupa s HDZ-om i htio smijeniti ravnatelja bolnice.

Ponuda SDP-a je takva da bi dobio ulazno, drugo mjesto u III. izbornoj jedinici i još jedno 12. ili 13. na istoj listi. No, hoće li pristati na to, znat će se do kraja idućeg tjedna. Posavec pregovara i s varaždinskim županom Radimirom Čačićem, a razmišljao je i da okupi blok manjih, centrističkih stranaka.

IDS neće s njima u predizbornu koaliciju, već će pregovarati s njima nakon izbora o sastavljanju Vlade. Ostaje otvoreno pitanje PGS-a. Oni će ići ili s IDS-om ili sa SDP-om, a navodno im prvi nude ulazno mjesto, dok su pregovori sa SDP-om zapeli jer im zasad ne nude to.

Šef SDP-a Davor Bernardić nosit će listu u 1. jedinici, Rajko Ostojić u 2., a krapinski župan Željko Kolar u 3. jedinici. U 4. jedinici listu bi trebao nositi Domagoj Hajduković, u 5. Fred Matić, a politički tajnik stranke Davorko Vidović listu u 6. Primorski župan Zlatko Komadina u 7., Erik Fabijanić u osmoj, a Franko Vidović u devetoj, dok će Arsen Bauk nositi desetu jedinicu.

 

M.M.