Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u četvrtak kako će uskoro ocijeniti je li potrebno da tajne službe ipak provjeravaju dužnosnike jer smatra da su kvaliteta i staž najvažnija referenca.

-To ćemo ocijeniti u idućih nekoliko dana jer postoje čak i prigovori vezani za te sigurnosne provjere - da nije u redu da obavještajna zajednica ima toliku značajnu ulogu u imenovanju. Najvažnija referenca su kvaliteta, staž i takve stvari. A što se tiče nekih uvjeta sigurnosne zajednice bilo je i takvih prigovora pa ćemo to ocijeniti i vidjeti, rekao je ministar Bošnjaković novinarima uoči sjednice Vlade.

Na komentar da se često događaju propusti, rekao je kako znaju da se događaju takve stvari, ali i da je slučaj ostavke državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog članstva u masonskoj loži "drastičan primjer".

-Nije ovo situacija gdje je državni odvjetnik napravio nešto nezakonito i imao greške u radu. Radi se o situaciji da članstvo u takvoj organizaciji koja je tajna, čiji su članovi tajni, nije prihvatljivo vezano za posao koji on obavlja, ocijenio je Bošnjaković.

Podsjetimo, od 2012. ne postoji sigurnosna provjera najviših državnih dužnosnika. Za mnoge, upravo je to ključni uzročnik niza afera čiji su ključni protagonist upravo ministry i drugi državni dužnosnici.

 

M.M.