"Svijet voli pobjednike" – glasi stih nekoć popularne pjesme, no tom svijetu očito ne pripada većina istaknutih HDZ-ovih dužnosnika počev s Anušićem, Butkovićem, Škorićem, Medvedom, Krstičevićem, Zdravkom Bušić i dalje redom.

 Hrvatskim će državljanima predsjednik Republike Hrvatske narednih pet godina biti Zoran Milanović, dakle državni poglavar, šef države i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH – ni manje ni više nego – Zoran Milanović. To je trenutna politička ostavština dvostrukog izbornoga gubitnika Andreja Plenkovića i njegova vođenja kako Hrvatske demokratske zajednice, tako i države.

Dakle, kad gore spomenuti HDZ-ovi dužnosnici javno i nedvosmisleno daju potporu dvostrukom izbornom gubitniku Andreju Plenkoviću, oni amenuju njegov dosad najveći neuspjeh, zlobnici bi rekli cilj i smisao, Plenkovićevo poslanje – rastakanje stožerne hrvatske stranke i smještanje Republike Hrvatske natrag u "regijon" iz kojega je krvavo izlazila. To su izravne posljedice gubitka ovih predsjedničkih izbora, odnosno izravne posljedice Plenkovićeve dvostruko gubitaške politike.

Cilj i svrha svake političke stranke jest doći na vlast i ostati na vlasti.

Prednost vladajuće stranke jest u tomu da u četiri godine ima priliku saznati kakvi su joj izgledi ostanka na vlasti jer su izbori najbolja anketa. 2017. godine je Plenkovićev HDZ pobijedio na lokalnim izborima te je taj i takav, tad još ne dvostruki izborni gubitnik Plenković, onda bio većini prihvatljiv, no treba istaknuti da onda nije bilo Istanbulske konvencije, Marakeškog kompakta, nije bilo opstruiranja referendumskih inicijativa, nisu se vidjele posljedice "lex Agrokora", nije bilo polaganja vijenaca na Sutjesci i t.d. Nakon toga su uslijedili izbori u Ličko-senjskoj županiji, HDZ-ovoj utvrdi i stranačkim se dužnosnicima trebala upaliti crvena lampica.

Izbori za europski parlament su dokazali da izborni gubitnik Plenković vodi stranku u krivom smjeru, a podičiti se nije mogao ni vođenjem države. Već bi onda, odgovoran, savjestan, ali naposljetku i pragmatičan političar, skoro oportunist, izvukao nekakvu poruku, sagledao što krivo radi i, ako ima imalo soli u glavi, neke stvari promijenio – ako mu je cilj ostanak na vlasti. Budimo do kraja iskreni i otvoreni; ako je cilj biti na vlasti, ako je cilj ostati na vlasti – onda činiš ono što smatraš da će te zadržati na vlasti, neovisno o svjetonazoru, moralu i osobnoj etici.

Ako će ostanak na vlasti jamčiti populistička (što god to značilo) retorika, preuzima se populistička retorika. Ako će ostanak na vlasti jamčiti suverenistička politika, onda se počinje provoditi suverenističku politiku. Ako će ostanak na vlasti, da karikiramo, omogućiti komunistička ili nacistička ideologija, onda se za njome posegne i ostane na vlasti. Narod bira onoga tko mu se sviđa i dopada jer naposljetku odlučuje narod, stoga se političko djelovanje treba usuglašavati s narodnom voljom i narodnim bilom, ma kakva ona bila.

Teško je osvojiti vlast, ali je najlakše ostati na vlasti. Dvostruki izborni gubitnik, Andrej Plenković, to ne razumije nego ustraje na promašenim politikama i ispraznim floskulama. Za izborni poraz kriviti crne labudove je isto što i vidjeti bijele miševe. Vrlo je čudno što unutarstranačka oporba uopće ne ustraje na činjenici da je Andrej Plenković dvostruki izborni gubitnik, a ostane li predsjednikom HDZ-a, postat će trostruki izborni gubitnik.

S druge strane, nitko ne bi mogao ni zucnuti kad bi politika dvostrukog izbornog gubitnika, Andreja Plenkovića, donosila rezultate i pobjede na izborima. Jer, koliko god se ne slagali svjetonazorski, ma koliko različito poimali neke osnovne ideološke odrednice, nitko ne bi mogao prigovoriti ideološko vrludanje, protuprirodne koalicije, opstrukcije referenduma, da se na izborima pobjeđuje, ali se ne pobjeđuje nego se gubi.

O nekakvim posljedicama za državu, za narod, za institucije, državljane, poduzetnike ili one, o dugoročnim geopolitičkim konsekvencama koje će zadesiti Republiku Hrvatsku ne treba ni govoriti. Dovoljno je u ovom trenutku, bez srdžbe i pristranosti, bez svjetonazorskih prepucavanja, bez podmetanja, objeda i svađa, jednostavno ustvrditi – Andrej Plenković je dvostruki izborni gubitnik.

Ako netko smatra da dvostruki izborni gubitnik, Andrej Plenković, vodi stranku i državu na dobar način, neka posluša izvedbu himne na inauguraciji novoga hrvatskoga predsjednika Zorana Milanovića, šefa države, državnog poglavara i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske. "Kada si prvi, svega si vrijedan, na tronu može biti samo jedan" – također su stihovi iste pjesme s početka ovoga teksta. I na hrvatskome je "tronu" samo jedan, no nažalost ne dolazi iz redova HDZ-a.

Za kraj valja istaknuti da se vremena i vrijednosti mijenjaju; jedne stvari postaju anakrone ili zastarjele, druge postaju pomodne i moderne, stoga se ne smije isključivati mogućnost da cilj političkih stranaka više nije pobjeda, nego poraz na izborima. Nije fora pobjeđivati, već naprotiv – gubiti!

Ako je tomu zaista tako, onda treba podržati dvostrukog izbornog gubitnika, Andreja Plenkovića, da i dalje ostane predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i nipošto ga osujetiti u planovima da nakon sljedećih parlamentarnih izbora postane – trostruki izborni gubitnik.

 

L.C.