Županijska organizacija HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije neće ni na koji način sankcionirati članove koji su reagirali na opetovane neprimjerene izjave predsjednika stranke Kreše Beljaka, potvrdio je Jutarnjem listu predsjednik te organizacije Boro Bašljan te dodao da je to zajednički stav svih članova tog ogranka.

Drugim riječima, Bašljan je otvoreno odbio postupiti po nalogu predsjedništva HSS-a po kojemu je trebao opomenuti čazmanskog gradonačelnika Dinka Piraka te predsjednicu bjelovarskog ogranka Valnu Bastijančić Erjavec koji su prošli tjedan zatražili ostavku aktualnog predsjednika stranke Krešu Beljaka zbog izjave o udbaškim ubojstvima.

- Predsjednik Beljak je u nekoliko navrata upozoren o štetnosti svojih izjava za stranku, uz njegovo uvijek isto objašnjenje da je isprovociran i da je burno reagirao. Izjave su mu u suprotnosti sa Statutom HSS-a i u slučaju sankcioniranja naših članova tražimo da se isti takav postupak provede i prema predsjedniku Beljaku - rekao je Bašljan.

Kao odgovor na ovu odbijenicu, Željko Lenart i Branko Vukšić, glavni i politički tajnici HSS-a, sazvali su konferenciju za medije na kojoj su poručili da će članovi koji i dalje ustraju u kršenju Statuta i ne ispričaju se za svoje ponašanje biti suspendirani te da će protiv njih biti pokrenut stegovni postupak.

- Svi članovi imaju pravo na službenim tijelima stranke iznositi svoje mišljenje, no neće ulica voditi HSS! Uostalom, prošle srijede imali smo predsjedništvo stranke na kojemu nitko nije spomenuo izjavu predsjednika Beljaka - rekao je Lenart.

Što se tiče prozivki iz bjelovarsko-bilogorskog HSS-a, Lenart je rekao da se tu radi o jednoj “destruktivnoj ekipi koja je 2013. godine izbacila Damira Bajsa iz HSS-a” i da žele unijeti nemir u stranku sada kada se očistila od dugova i ima visoki rejting.

Politički tajnik Vukšić se nadovezao na njegovu izjavu te dodao kako je članstvo u HSS-u dobrovoljno i da svatko tko se ne slaže s predsjednikom može izaći iz stranke. Što se tiče onih koji se bune protiv Beljaka, rekao je da oni rade po “nečijim instrukcijama” koje dolaze iz desne struje.

Za kraj su se ponovno osvrnuli i na spornu Beljakovu izjavu o udbaškim ubojstvima. Lenart je tako rekao kako je Beljak govorio o fašistima te ponovio da predsjednik ne odobrava nikakva ubojstva.

- On ima osebujan način postupanja, ali on nije na prodaju i Plenković ga ne može kupiti, što smo više puta pokazali - rekao je i dodao da cijela ova situacija unutar HSS-a, kao i Beljakova izjava nisu naštetili njihovim pregovorima sa SDP-om oko političke suradnje.

I dok se jedna županijska organizacija otvoreno pobunila, druge su pak provele naputak iz dopisa koji su neki nazvali “verbalnim deliktom”. To je Jutarnjem listu potvrdio Marko Maroševac, predsjednik HSS Županja koji je prošli tjedan isto tako osudio Beljakovu izjavu i pozvao ga na ostavku.

Kako je rekao novinarima Jutarnjeg lista, njemu i još jednom članu je predsjednik Vukovarsko-srijemskog HSS-a Mato Golubičić poručio da moraju ukloniti svoj status i da će biti opomenuti zbog kršenja Statuta. Unatoč tome, Maroševac kaže da neće ukloniti svoju objavu.

- Ja sam jedan od potomaka onih HSS-ovaca koji su 1945. godine ubijeni na Savi. Othranili su me baka i djed, nismo imali Božić ni Uskrs kada nismo proplakali - rekao je Maroševac i dodao da će otići iz stranke ako će se to tražiti od njega.

 

M.M.