Predsjednik Vlade Andrej Plenković u radnom je posjetu Njemačkoj. Sinoć je bio na svečanom otvorenju sajma Zeleni tjedan - jednog od najvećih europskih poljoprivrednih događaja. Hrvatska je ove godine zemlja partner sajma na kojem će se predstaviti 1800 izlagača iz 72 zemlje. 

Jutros je, zajedno s članovima hrvatskog izaslanstva, sudjelovao na svečanom obilježavanju partnerstva Hrvatske i Njemačke - na Zelenom tjednu. U njegovoj pratnji bile su hrvatska i njemačka ministrica poljoprivrede.

Na Sajmu je pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Hrvatske.

Plenković je jučer razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kojoj je predstavio program i prioritete šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Razgovarali su i o pripremama za sastanak na vrhu, koji će se u svibnju održati u Zagrebu.

- Summit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Zagrebu je vrlo važna stvar zbog problema s početkom pregovora S. Makedonije i Albanije. Nadamo se da ćemo na sastanku na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana postići pomake na tom polju, rekla je Angela Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.

Andrej Plenković također optimistično gleda na samit koji će se održati 5. i 6. svibnja u Zagrebu.

- Ovaj summit će dati realnu perspektivu u odnosima EU-a sa zemljama u susjedstvu kako bi znali kojom dinamikom će se ove zemlje kretati prema članstvu, rekao je Plenković.

 

M.M.