Nova maratonska runda pregovora  Vlade i sindikata o zaključenju štrajka prosvjetara nastavlja se i danas. Za danas je najavljen novi sastanak zbog kojeg je premijer Andrej Plenković otkazao dogovoreni put u Madrid.


- Pregovori s Vladom nastavljaju se danas u 14.30 sati. O ponudi Vade neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Nema nikakvog razloga ponovno, jer bi to produljilo štrajk, rekao je za N1 čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Štrajk u školama nastavlja se danas. Ministarstvo obrazovanja već je poslalo nove upute za nadoknadu. One uključuju kraće praznike i produljenje nastavne godine za sve škole u kojima uopće nije bilo nastave, a takve su u većini.

Podsjetimo, prosvjetarima su ponuđeni dodatci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te 'osigurač' od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima.

Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine). Sindikalno članstvo na referendumu je velikom većinom odbilo tu ponudu, inzistirajući na izjednačavanju koeficijenata.

 

M.M.