Nakon što je Sud časti Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a, po naputcima vrha stranke, odlučio isključiti osam članova, politički analitičar Tihomir Dujmović ističe kako je riječ o svojevrsnoj političkoj 'deratizaciji'.

Ovdje se radi o svojevrsnoj političkoj 'deratizaciji'. Andrej Plenković je obećao upristojiti HDZ. Naravno, to je za stranku vrlo bolno, ali njegova vizija stranke isključuje sve one koji održavaju takav način konverzacije, ne samo one koji su pisali poruke, već i one koji blagonaklono gledaju na tu retoriku iz krčme s ruba grada, rekao je Dujmović u razgovoru za portal Direktno.

Dujmović također ističe kako nije moguće braniti retoriku onih koje je Plenković isključio iz stranke. 

-Što se tiče te odluke, bitno je sagledati hoće li je se pokušati iskoristiti protiv aktualnog HDZ-ovog predsjedničkog kandidata. Predsjednik Vlade mora biti izuzetno oprezan s povlačenjem bilo kakvih poteza jer svi potezi sada imaju kontekst predsjedničke kampanje. Međutim, ne vjerujem da će od ovog biti velikih posljedica za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, jer je nemoguće braniti tu retoriku i taj rječnik, dodao je Dujmović.

Naglašava kako je bilo kakva zabrana delikatna odluka, pogotovo u tijeku predsjedničke kampanje.

-Svaka zabrana je riskantna i delikatna odluka. Kao što vidimo iz popisa isključenih, tu se ne radi o 'kapitalcima', što znači da se vodilo računa o tome da se ne naruši nekakva bitna kadrovska struktura. Nema dvojbe da će protivnici predsjednice pokušati tu odluku predsjednika Vlade koristiti protiv nje, ali je teško procijeniti to koje mjere će mediji provlačiti tu temu, kazao je Dujmović.

Nada se da Hrvatska ulazi u dio predsjedničke kampanje koji će se baviti ozbiljnim temama.

-Prava kampanja kreće tek sada. Nadam se da ćemo sada napokon dobiti puniju sliku toga što zapravo zastupaju pretendenti za Pantovčak. Želim vjerovati da ćemo se uskoro izvući iz ovih jeftinih trikova poput Martinja i doskočica Zorana Milanovića. Predsjednica Grabar-Kitarović je u svom prvom mandatu podržala inicijativu Jadran-Baltik i time jasno dala do znanja koji je njen glavni politički pravac, a od ostalih nismo čuli ni hoće li na Pantovčak vratiti bistu Josipa Broza Tita, istaknuo je Dujmović. 

Vjeruje da bi mediji mogli koristiti situaciju u HDZ-u za stvaranje mržnje prema aktualnoj predsjednici u dijelu desnog biračkog tijela.

-U dijelu medija vidim pokušaje stvaranja patološke mržnje prema aktualnoj predsjednici. Tako će se koristiti i ova situacija u HDZ-u, kao i sve drugo. Nemam iluzija, udarat će se ispod pojasa, nema poštene kampanje. To za posljedicu može imati da pet do devet posto desnog biračkog tijela ne izađe na izbore, što bi na kraju moglo značiti Zorana Milanovića u drugom krugu, a znamo da je drugi krug  u tom slučaju neizvjestan. Svi ćemo biti odgovorni ako na Pantovčak postavimo čovjeka koji je u tajnosti stavio ćirilične ploče u Vukovaru, donio 'lex Perković', dopustio specijalcima da na Trgu sv. Marka tuku vojne invalide... Plašim se toga da takav čovjek postane predsjednik, a vidim taj scenarij, zaključio je Dujmović.

 

M.M.