U Barceloni je u četvrtak navečer, tijekom četvrtog dana prosvjeda protiv osuđujućih presuda katalonskim liderima, došlo do obračuna ljevičarske skupine sklone nezavisnosti i desničarske koja joj se protivi, što je za mnoge jasan podsjetnik buđenja suprotstavljenih strana iz španjolskog građanskog rata.


U centru Barcelone održala su se dva prosjeda suprotstavljenih skupina. Ljevičarski Odbori za obranu Republike (CDR), organizacija katalonskih zagovornika nezavisnosti koja je nasilno prosvjedovala posljednja dva dana, sazvala je novi masovni prosvjed kojem se odazvalo oko 13.000 osoba, podatak je gradske policije.

Na skupu su u četvrtak bile istaknute i republikanske zastave s crvenom petokrakom.

Znatno manji skup održali su desničarski pobornici jedinstvene Španjolske, koji su prvi put izašli na ulicu nakon presuda katalonskim zagovornicima nezavisnosti donesenim u ponedjeljak.

Na skupu je manja skupina prosvjednika imala španjolske zastave sa simbolom režima Francisca Franca, koji je upravljao Španjolskom od pobjede u građanskom ratu 1936. do smrti 1975. godine, prilikom čega je pjevala koračnicu iz tog vremena.

Nakon što je završio jedan i drugi skup, radikalni pojedinci s obje strane, zamaskiranih lica i naoružani kamenjem i palicama rastrčali su se po gradu tražeći jedni druge. Zapaljeno je više kontejnera, a policija je rastjerivala nasilne prosvjednike. Liječničku pomoć je zatražilo 11 osoba, priopćila je hitna pomoć.

Podsjetimo, od ponedjeljka je u prosvjedima zagovornika nezavisnosti ozlijeđeno više od 250 osoba, a uhićeno njih oko 100. Španjolski ministar unutarnjih poslova izvijestio je u četvrtak kako su u posljednja tri dana ozlijeđena 194 policajca.

 

M.M.