Bivši hrvatski šef diplomacije i bivši HDZ-ov politički tajnik, Davor Ivo Stier, vrlo je zanimljivim političkim esejom oglasio u tjedniku Globus. Upozorio je kako je u tijeku raspad dosadašnjeg globalnog projekta te kako je vrlo bitno na koji će se način Hrvatska u budućim događajima postaviti.

-Poredak koji se organizirao oko koncepta ujedinjene i slobodne Europe, s Amerikom kao pobjednikom Hladnog rata i međunarodnim liberalnim poretkom koji je poticao slobodnu trgovinu u globaliziranom svijetu - sada se raspada. Razbija ga i onaj koji ga je stvorio - SAD. Umjesto integracije trenutno se odvija proces fragmentacije - upozorio je Stier.

Bivši hrvatski šef diplomacije upozorava kako je politička fragmentacija dovela do niza sukoba u EU i unutarnjih grupiranjima a zaustavio je i politiku proširenja

- Fragmentacija se očituje u sve žešćim sukobima unutar EU i unutarnjim grupiranjima poput onog srednjeuropskih članica oko Višegradske skupine ili Nizozemske, skandinavskih i baltičkih članica oko Nove hanzeatske lige. Proces fragmentacije također je paralizirao ili ispraznio od strateškog sadržaja niz europskih politika, među njima i politiku proširenja - navodi Stier.

Upozorava da Srbija i Albanija postaju ključni regionalni akteri na Balkanu.

- Unatoč tehničkom otvaranju i zatvaranju poglavlja u pregovorima s EU zemlje Balkana ne mijenjaju suštinki svoje političke i ekonomske sustave. Pritom se Srbija i Albanija profiliraju kao ključni regionalni akteri na poluotoku. Srbija zbog ekspanzionističkog mentaliteta te određenog institucionalnog i državnog kapaciteta. Albanija pak crpi snagu i regionalnu relevantnost iz još uvijek dobre demografije - upozorava Stier.

Ističe kako je riječ o procesima koje Hrvatska ne može zaustaviti niti na njih bitno utjecati.

-Sve te svjetske i europske procese Hrvatska ne može zaustaviti niti na njih bitno utjecati. Utoliko je bespredmentno temeljiti politiku na konzervativnim postulatima obrane dosadašnjeg poretka. Njegova je promjena nepovratan proces, a naše su preferencije u tom smislu irelevantne. Međutim, to ne znači da Hrvatska mora biti pasivni promatrač. Naprotiv - izričit je Davor Ivo Stier.

Prosuđuje kako se ovaj dio svijeta nalazi pred novim izazovima.

-Od svih svojih susjeda Hrvatska je najviše zainteresirana za očuvanje mira na susjednom Balkanu. Hrvatska ostaje vrlo ranjiva prema svakoj eskalaciji tenzija ili izbijanju sukoba u susjednoj regiji, koji bi se lako mogli reflektirati na nas. Dosad su procesi i mehanizmi proširenja EU i NATO osiguravali mir i sigurnost na tom području, ali njihovom erozijom otvorena su vrata novim izazovima - prosuđuje Stier.

Osobito upozorava na ulogu Srbije koja, imitirajući Moskvu i Ankaru, pokušava ojačati svoj međunarodni položaj, a time i utjecaj na unutarnje prilike u zemljama bivše SFRJ.

-Pored većeg angažmana Rusije i Turske, na Balkanu se trenutno odvijaju dva procesa koje predvode Srbija i Albanija.Imitirajući Moskvu i Ankaru u politici rekreacije interesnih sfera, Beograd pokušava isto učiniti na području većeg dijela bivše Jugoslavije. Ako postigne dogovor o Kosovu, uz snažnu potporu SAD-a, Rusije i Francuske, Srbija će ojačati svoj međunarodni položaj, a time i utjecaj na unutarnje prilike u zemljama bivše SFRJ. U takvom kontekstu, potrebno je voditi aktivnu politiku balansa snaga kako bi se izbjeglo stvaranje hegemona na Balkanu, a kako bismo time sebi osigurali dugoročni mir i slobodu - upozorava Stier.

Upozorava da Hrvatska ne može, niti smije, razviti politiku dominacije prema BiH, nego mora razvijati aktivnu politiku koja će imati za cilj spriječiti hegemonsku kontrolu nad BiH od strane bilo koje druge države ili pak hegemonsku dominaciju bilo kojeg konstitutivnog naroda unutar BiH.

-To ne smije ni pokušati, ali zbog vlastite nacionalne sigurnosti može i mora razvijati aktivnu politiku koja će imati za cilj spriječiti hegemonsku kontrolu nad BiH od strane bilo koje druge države ili pak hegemonsku dominaciju bilo kojeg konstitutivnog naroda unutar BiH. U tom pogledu, kao što je balans snaga potreban za očuvanje mira na Balkanu, posebice u uvjetima raspadanja dosadašnjeg međunarodnog poretka, tako je balans snaga i sprečavanje stvaranja hegemonskih pozicija više nego ikada potrebno u BiH. Taj strateški cilj važan je element koji Republika Hrvatska mora ugraditi u odnosima s trugim ćlanicama EU, SAD-om, Rusijom i Turskom - podsjeća Stier.

Ukazuje i na potrebu vođenja aktivne politike prema istočnim susjedima te podsjeća da su svi napadi na Hrvatsku "od Osmanlija do Miloševića, uglavnom dolazili s Balkana".

-Hrvatska sebe ne vidi na Balkanu, ne želi i ne može biti lider te regije niti njezin vodič prema EU. Uostalom, ni balkanske zemlje ne vide Hrvatsku u toj ulozi. Međutim, Hrvatska mora imati aktivnu politiku prema Balkanu zbog svoje nacionalne sigurnosti. Od Osmanlija do Miloševića, napadi na hrvatsku domovinu su uglavnom dolazili s Balkana - zaključuje Stier.

 

R.Horvat