Najmoćniji zadarski HDZ-ovac, Božidar Kalmeta, početkom ovog tjedna i službeno je postao jedan od najbližih suradnika glavnog tajnika stranke. Za mnoge je to šokantna činjenica. Koliko zbog podignutih optužnica i bliskosti sa Ivom Sanaderom, toliko i zbog neraskidivih veza s Budimirom Lončarom.

Dio HDZ-a šokiran je činjenicom da je nekadašnji Sanaderov ministar Gordan Jandroković za jednog od najbližih stranačkih kolega uzeo drugog Sanaderovog ministra opterećenog s nekoliko kaznenih prijava.

Tako je zagrebački HDZ-ovac Ivan Ćelić, očito aludirajući na Kalmetu, na Twitteru ovih dana napisao “što više kaznenih prijava, to veći uspjeh u političkom životu Hrvatske. Kud plovi ovaj brod…”.

I doista Božidar Kalmeta ima dvije potvrđene optužnice. U aferi HAC-Remorker optužen za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta u iznosi preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.Sudi mu se i za krak afere Fimi media u kojem je optužen da je za 600.000 kuna naručio izradu spota ‘Prometna renesansa Hrvatske’, koji nikad nije prikazan.

Gordan Jandroković je pak objasnio zašto je izabrao baš tu trojicu pomoćnika i zašto je izbor pao i na Božidara Kalmetu.

-Božidar Kalmeta nije se kandidirao ni za državnu ni za lokalnu funkciju nego je dobio srednje rangiranu stranačku poziciju, uz to što je i šef HDZ-a Zadarske županije. Dokle god u njegovu slučaju nema pravomoćne sudske presude on može obavljati taj posao, – rekao  je Jandroković  koji je uz Kalmetu za najbliže suradnike odabrao generala Stjepana Adanića i Josipa Šarića, gradonačelnika mjesta Otok kod Vinkovaca.

Zatražili smo i mišljenje zbog čega su se Andrej Plenković i Gordan Jandroković odlučili upravo za Kalmetu.

- Iz Kalmetinog imenovanja lagano se može zaključiti kako Plenković i Jandroković pokušavaju sačuvati kadrove Ive Sanadera i Vladimira Šeksa u Dalmaciji. Šeksov Branko Bačić vodi stranačku organizaciju HDZ-a u Dubrovačko-neretvanskoj, Ante Sanader u Splitsko-dalmatinskoj a Božidar Kalmeta u Zadarskoj županiji. Od svih njih, bez obzira na afere i optužnice, Kalmeta ima i najčvršću poziciju. Riječ je o osobi koja baštini političku snagu Ive Sanadera ali i Budimira Lončara i njegovog prethodnika Vladimira Velebita. Onima koji ne razumiju o čemu se tu radi neka detaljno prouče životopise Budimira Lončara i Vladimira Velebita i izvuku zaključke. Kad to učine neka se zapitaju - kamo ide HDZ - kazao nam je Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

Kako politička bliskost Božidara Kalmete i Budimira Lončara i nije puko naklapanje pokazuje i njihova zajednička fotografija snimljena ovih dana.

 

R. Horvat