Iskazujući veliku zabrinutost za sigurnost u Hrvatskoj, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je sućut obiteljima žrtava terorističkog čina u Parizu.

-Javno izražavamo sućut svima onima koji su na bilo koji način doživjeli gubitak najmilijih - rekao je Tomislav Karamarko

Očekuje da sigurnosna razina bude podignuta do maksimuma.

-Nadajmo se da će sigurnosni sektor biti jači nego do danas. Terorizam je globalna pojava protiv kojeg se treba boriti svim silama. Očekujem da se sigurnosna razina u čitavoj EU digne do maksimiuma - istaknuo je Karamarko.

Ponovio je ranije izrečeni stav da Hrvatska mora bolje kontrolirati granicu i migrante usmjeriti prema legalnim graničnim prijelazima.

-Trebamo usmjeravati ljude prema legalnim prijelazima. Uvijek moramo znati tko je ušao u našu zemlju. Moramo nešto učiniti, prije dva mjeseca sam rekao da trebamo bolje kontrolirati granicu, ne smijemo dopustiti ilegalne ulaske i prelaske u Hrvatsku. Bitno je znati tko nam ulazi u zemlju, moramo jače kontrolirati granicu. Ne želimo ovo vezati uz imigrantski problem i dalje moramo biti humani, ali moramo znati tko ulazi u našu zemlju i zašto. To ne znači dizanje žice, možda će za mjesec dana to značiti. Zadnji sam koji bi dizao paniku, ali bio bih neodgovoran da mislim da se napadi ne mogu dogoditi i u Hrvatskoj. Možemo se samo nadati da se to neće dogoditi - kazao je šef HDZ-a.

Nada se da je sigurnosni sustav spreman za moguće izazove.

-Mislim da Hrvatska mora biti spremna. Gospodarski problemi su nam krucijalni ali ne smijemo zaboraviti i sigurnosni aspekt. Htio bih vjerovati da su naše sigurnosne službe spremne. Ako nisu moraju biti. Ovo je pitanje sigurnosti svih građana, ako nisu sigurni ni gospodartvo nam nije sigurno - zaključio je Tomislav Karamarko koji je nakon obraćanja novinarima otišao zapaliti svijeće ispred veleposlanstva Francuske.

 

M.M.