Predsjednik Republike Ivo Josipović u prvoj se kampanji služio uslugama paraobavještajnog sustava kojem je prema osobnom priznanju  pripadao i umirovljeni brigadir Dragutin Frančišković.

Izravan povod razgovoru s umirovljenim brigadirom Frančiškovićem, koji je vodio istraživački novinar i potpredsjednik Centra za građansku hrabrost Željko Peratović, bila je spin knjiga “Tuđman i Perković” u kojoj je objavljen i intervju s umirovljenim brigadirom Dragutinom Frančiškovićem, osnivačem Vojno-obavještajne službe u GS HV-a.

Dragutin Frančišković u spomenutoj knjizi, naime, izriče teške optužbe na račun njemačkog pritvorenika, osobito vezano za upletenost u politička ubojstva nakon 90-e.

Dragutin Frančišković, inače rođeni stric po Ostojiću utamničenog Marka Franciskovića, godinama je bio politički povezan s Josipom Boljkovcem, zbog činjenice da je njegov otac s Boljkovcem bio u partizanima, a preko Boljkovca i sa Stjepanom Mesićem.

Prema Frančiškovićevom iskazu, upravo je preko Boljkovca on osobno "regrutiran u paraobavještajni sustav" za potrebe prve Josipovićeve kampanje.

Frančišković, koji je do 1991. bio oficir JNA, izravno je u ovom video intervju potvrdio kako je osobno od aktualnog predsjednika Ive Josipovića, uz posredovanje Josipa Boljkovca i Đure Devčića, bio angažiran u paraobavještajnom sustavu okupljenom za potrebe prve Josipovićeve kampanje.

Regrutiran u Vukovoj Gorici

Pitanje Frančiškovićevog sudjelovanja u obavještajno-analitičarskoj potpori prvoj Josipovićevoj kampanji dogovoreno je Bosancima, blizu Vukove Gorice.

- Na sastanku smo bili ja, Boljkovac, Josipović i Devčić - kazao je Frančišković, dodajući kako je Josipovića tijekom kampanje više puta upozoravao na opasnosti koje mu prijete od kruga Josipa Perkovića.

Frančišković također tvrdi da je u vrijeme prve Josipovićeve kampanje u stožeru Ive Josipovića susretao i Antu Leticu, djelatnika SOA-e, inače bratića od Miranda Mrsića, šefa prve Josipovićeve kampanje.

Ističući kako je riječ o nezakonitim aktivnostima, Frančišković je istaknuo kako je smatrao da spomenuti Letica špijunira Josipovića za potrebe HDZ-a.

Preokret nakon izborne pobjede

-Kad je preuzeo dužnost predsjednika, Đuro Devčić je došo kod njega na Pantovčak i malo su popričali - ističe Francišković.

Tijekom tog razgovora Josipović je, sudeći prema Frančiškovićevim navodima, namršten kazao da on osobno ne smatra dobrom idejom da se Frančišković pojavljuje na Pantovčaku.

- Ne bi bilo zgodno da se Drago ovdje pojavi, kazao je tada Josipović - navodi uvrijeđeni Dragutin Frančišković, istaknuvši kako je Josipović već tada za savjetnika imao Sašu Perkovića.

Frančišković danas smatra da je iskorišten od strane aktualnog predsjednika, dok za Sašu Perkovića kaže da nije previše sposoban.

- Pričalo se da on nije dorastao tim funkcijama ali je on tamo došao po toj liniji oca - zaključio je Frančišković, dodajući kako je angažman Saše Perkovića bio čvrsto jamstvo da će sin štititi oca.

 

Josip Zdunić