Dokumentarni film „Tuđman i Milošević - dogovoreni rat?" Radio-televizije Srbije, koji je preksinoć prikazan na Zagreb Doxu, ponovo je otvorio polemike na ovu temu.

 

Da je rat Hrvatske i Srbije bio dogovoren, mogu tvrditi samo retardirani. Kakav je to dogovor nakon kojega je Hrvatska bila spaljena, a trećina teritorija okupirana – ističe Slaven Letica u izjavi za Večernji list.

Letica kaže da su te apsurdne tvrdnje nastale u radionici Mesić-Manolić i odgovaraju Srbima, jer onda nema njihove agresije. – To je povijesni revizionizam, a sjetimo se da je Stjepan Mesić još 10-ak dana nakon pada Vukovara bio u Beogradu, kao vrhovni komandant zločinačke armade, pa mu te priče odgovaraju. Moglo bi se tek reći da je rat u Sloveniji, uvjetno nazvano bio dogovoren – misli Letica.

>>Srbijanski trivijalni uradak o podjeli odgovornosti između Tuđmana i Miloševića na ovogodišnjem Zagreb Doxu

Drugi sudionik, Mate Granić ovo također drži mijenjanjem povijesti.

– Rat u Hrvatskoj bio je planirana agresija Miloševića, sa željom stvaranja Velike Srbije. Hrvatska je tada imala samo Sv. Oca i Aloisa Mocka za prijatelja, Njemačka se uključila od kolovoza 1991. – kaže Granić.

Milošević je imao najbolje naoružanu vojsku, JNA, i logično je da je Franjo Tuđman i pregovarao i ratovao. – Znam, kao pregovarač, da se Tuđman od jeseni 1993. sve do kraja rata nije u četiri oka našao s Miloševićem – dodaje. Istina je, pak, da je bilo trgovanja naftom i oružjem, no u ratu u BiH, gdje je svatko sa svakim ratovao, a lokalni Bošnjaci i Hrvati plaćali su Srbima da bombardiraju one druge.

– O tomu što su Tuđman i Milošević razgovarali u Karađorđevu nema pravog svjedoka, ali je činjenica da je Srbija mjesec i pol poslije započela krvavi rat protiv Republike Hrvatske – izričit je Granić.

 

R.H.