Europski nogometni savez (UEFA) oštro je kaznila Manchester City  zbog kršenja financijskog fair-playa. Engleski prvak suspendiran je iz svih UEFA-inih natjecanja, Lige prvaka i Europske lige, u sljedeće dvije sezone. Uz suspenziju kažnjeni su i novčano s 30 milijuna eura.

Kazna se ne odnosi na aktualnu sezonu već će se početi primjenjivati od sezone 2020./2021. City u ožujku u osmini finala Lige prvaka igra protiv Real Madrida.

Iz UEFA-e su objavili kako je provedena istraga ustanovila "ozbiljno kršenje pravila u razdoblju od 2012. do 2016. godine". City se tereti kako je u svojim poslovnim knjigama vodio previsoke prihode od sponzorstava te je odbio surađivati tijekom istrage.

Iz Cityja su na ovu odluku reagirali priopćenjem u kojem su najavili žalbu koju će podnijeti Sportskoj arbitraži (CAS) u Lausannei.

- Manchester City ima pravo podnijeti žalbu na odluku Međunarodnom sportskom sudu (CAS). Ako Manchester City iskoristi to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego CAS objavi konačnu presudu, stoji u priopćenju koji je objavila UEFA.

Ben Ransom, reporter engleske televizije Sky Sports zaduženim za praćenje Manchester Cityja, vjeruje da je ovim potezom UEFA poslala snažnu poruku.

- Mislim da nitko u Manchester Cityju nije očekivao da će odluka javno biti obznanjena danas, a pogotovo da će kazna biti ovako drastična. Govorilo se unatrag šest mjeseci da City neće dobiti veliku kaznu, odnosno izbacivanje iz Lige prvaka, ali UEFA je rekla svoje i poslala snažnu poruku. Dvije godine neigranja u europskim natjecanjima najveća je kazna koju je City mogao dobiti. Još uz to i 30 milijuna eura, svi su u klubu šokirani, istaknuo je Ranson.

M.B.