Otkako su iz WhatsAppa najavili novu politiku dijeljenja podataka s Facebookom koja stupa na snagu uskoro, negodovanje javnosti, gnjev i nagli porast interesa za alternativnim aplikacijama ne prestaje. WhatsApp sad očito pod pritiskom posustaje i odgađa primjenu najavljenog, piše smartphonehrvatska.com

Za one koji padaju s Marsa i pitaju se o čemu je ovdje riječ podsjetimo da je WhatsApp, inače u vlasništvu Facebooka najavio da će svi koji žele nastaviti koristiti taj servis i nakon 8.2.2021. morati pristati na dijeljenje podataka s Facebookom.

Za mnoge je to neprihvatljivo premda tu realno nema ničeg novog i svi sve znaju o nama ako to požele i ovako i onako. Svi koji su pristali koristiti internet, kreirali svoje korisničke profile na raznim mrežama i servisima, ionako su se odrekli svoje privatnosti kakvu smo poznavali kad se na jedinom televizijskom programu crtić emitirao samo u 19.15 i u poluvremenu utakmice.

Svejedno, puno je onih koji se hrane teorijama zavjere, špijuniranjima i čipiranjima pa ovakve teme uvijek bude veliki interes svekolike javnosti.

Tjedan dana svi pričaju o razlikama između Vibera, Telegrama, Signala i WhatsAppa. Koji od tih servisa najviše zadire u našu privatnost i na kojeg s WhatsAppa se namjerava preći, vruća je tema.

Stvar je u tome što je WhatsApp i dosad dijelio podatke s Facebookom, no sad kad se pojavila poruka u kojoj se traži neka nova dozvola, za mnoge se oglasio alarm za uzbunu.

Ako će se nešto i mijenjati, mijenjat će se za one koji imaju interakciju s WhatsApp Business profilima, a sve opet kako bi ih bolje gađali oglasima. Pritom kako tvrde neće nadzirati ni pohranjivati poruke ni pozive korisnika, koji su ionako kriptirani.

Ipak uz sva ta pojašnjenja, WhatsApp očito osjeća pritisak, a možda bilježe i nekakve brojke ugašenih korisničkih računa pa primjenu nove politike odgađaju do 15.5.2021.

Dotad će vjerojatno uložiti dodatni napor da javnosti bolje iskomuniciraju o čemu je točno riječ.

 

M.M.