Da se Hrvatskoj zamjećuje porastu stupnja hibridnog ratovanja i ukupne radikalizacije putem društvenih mreža, a sve to uz pojačane aktivnosti radikalnih skupina "s istoka" ustvrdila je i SOA u javno objavljenom izvješću polovicom rujna ove godine.

>>

Od tada do danas, svjedoci smo objava i nekritičke medijske promocije Todorićevog bloga, što su, u kombinaciji s postupcima i istupima čelnika SDP-a, Živog zida, i Mosta, određeni analitičari ocijenili klasičnim primjerom hibridnog djelovanja u koji su uključene i "određene skupine s istoka".

>>

Međutim, ono što se događa nakon Haaške presude "šestorci" i samoubojstva generala Slobana Praljka, zasjenilo je blogera Ivicu Todorića i interese njegovih "kompanjona s istoka".

Sve je krenulo s objavom jednog portala koji je, prosvjedujući protiv navodne poslovne politike Facebooka, čak demonstrativno ugasio svoje stranice.

-Facebook je ovlast za blokiranje profila dao nekolicini ljudi iz Sarajeva. Za to vrijeme unitarni mediji, koji su svi redom u službi najvećeg nacionalizma, nastavljaju s brutalnom fašizacijom najmanjeg naroda u BiH - objavio je jedan portal,  koji je u znak prosvjeda  zbog ovakve poslovne politike Facebooka, ugasio sam sebe.

>>

Međutim, stvari su, izgleda, stajale nešto, ali ne bitno, drugačije. Određene ljevičarske  skupine iz BiH, masovnim prijavama povreda Facebook pravila pronašanja, odlučile su eliminirati svoje suparnike. Povod su bile fotografije i tekstovi o generalu Slobodanu Praljku i šestorici čelnika nekadašnje HR Herceg Bosne kojima je Haški sud, 29. studenoga, izrekao drakonske sudske presude.

-To je proces u kojem, primjerice, prijavite konkretnu objavu kao spam ili neprimjerenu, kao provokaciju, govor mržnje i FB algoritmi automatizmom reagiraju na to, a da menadžment tvrtke niti ne zna za tu pojavu. Sve dok ona ne postane šira. Tak tada slijedi istraga o čemu je riječ - tvrde informatičari.

Da je doista tako potvrđuju i pokazatelji do kojih smo došli istražujući ovu temu. Tako,  izvjesna Nena Badalin, koja se na Facebooku predstavlja kao  hibridna ratnica "Titove partije BiH", izvještava istomišljenike da su "danas srušene dvije ustaške grupe  - "Urbana Desnica" i "Priznajem Hrvat sam". Uz poklič "Svi zajedno možemo puno toga postići", ova štovateljica komunizma i Jugoslavije očito likuje nad novim pobjedama svojih istomišljenika u hibridnom ratu.

U sklopu iste virtualne organizacije "Titove partije BiH", očito djeluje i Mirjana Ninković Padežanin koja "svoje drugove i drugarice" informira da su, zbog protuudara neistomišljenika, morali prijeći u tajnost, odnosno u ilegalu, kako su do drugovi nekoć govorili.

>>

Zaključak koji se nameće istraživanjem ove teme ukazuje na zajedničko djelovanje određenih projugoslavenskih skupina iz susjedstva i onih iz Republike Hrvatske.  Je li u ovom slučaju riječ o hibridnom djelovanju, ili čak o virtualnoj agresiji, sigurno će temeljitije moći utvrditi SOA ili MUP, koji raspolažu s tehnikom, zakonskim ovlastima, ali i educiranim, ljudstvom.

Nama laicima, koji smo pokušali istražiti ovu temu, nameće se zaključak kako smo izloženi novoj, ovog puta virtualnoj, agresiji s prostora BiH.  Potporu virtualnoj agresiji "Titove partije BiH", kako se čini, daju ANTIFA-e, Index.hr i druge ideološki im bliske skupine.

>>

Dobro obavješteni tvrde kako iza "Titove partije BiH" stoje mlade snage bliske ratnom mostarskom gradonačelniku Safetu Oručeviću, SDP-u i Narodnoj fronti Željka Komšića. Znamo li za Mesićevu bliskost sa svim ANTIFA-ma ali i INDEX-om zaključak se sam po sebi jasno nameće.

 

Ivo Roguljić