Dvije suvremene hrvatske likovne umjetnice, akademske slikarice, Ivana Jovanović Trostmann i Miranda Rako Kuzmanić izlažu u Rimu.

U Rimu 20. svibnja 2022.  otvorena je izložba “Il fascino del colore” (“Čar boje”) dubrovačkih slikarica Mirande Rako Kuzmanić i Ivane Jovanović Trostmann u prestižnoj Galeriji Consorti u Via Margutti poznatoj ulici umjetnika.

Slikarice su izložile dvadesetak djela iz novijih ciklusa s izrazito karakterističnim impresivnim koloritom odabranih mediteranskih motiva, za koje su pitamo u suočenju s njima, je li to živi trag Arkadije, je li to oživotvorenje ljudskih zamišljaja, jesu li ove slike dokaz o postojanju fantastične zemlje?

I jedna i druga umjetnica vrlo senzibilno pristupaju realizaciji raznovrsnih motiva koji ih svakodnevno okružuju na jugu Hrvatske i kontinuirano ostavljajaju trag na njihovim nadahnutim platnima, razigranim, radosnim i toplim bojama.

Traženje ljepote i isticanje sklada u prostorima života, ključ je zarazumijevanje opusa i jedne i druge slikarice.

Govoriti živim bojama o trenutku života, o osobnim promišljanjima i osjećajima, o čovjeku u svijetu, o stvarnom i duhovnom, bit je ovih ciklusa istaknutih hrvatskih umjetnica Ivane Jovanović Trostmann i Mirande Rako Kuzmanić.

  Svjetlana Lipanović, predsjednica Hrvatsko-talijanske udruge organizirala je samu izložbu u okviru Udruge sa financijskom potporom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH koji je dao pokroviteljstvo kao i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici i Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Otvorenju su nazočili osim slikarica sa obiteljima, Tamara Perišić, savjetnica za kulturu na Veleposlanstvu u Talijanskoj Republici,  Tea Zupičić, otpravnik poslova,  Diana Mihelić, treći tajnik na Veleposlanstvu pri Sv. Stolici, don Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskoga zavoda sv. Jeronima uz mnogobrojne uzvanike.

Nakon što je Svjetlana Lipanović pozdravila prisutne, likovna kritičarka Mara Ferloni obratila se publici govoreći sa velikim entuzijazmom o radu slikarica.

 

Miroslav Pelikan