U prigodi blagdana Presvetog Srca Isusova, u srijedu, 9. lipnja, predstavljena je knjiga Petrus podnaslova Padre Petar Perica – Kristov slavuj Marlona Macanovića, u organizaciji Župe Presvetog Srca na Visokoj u Splitu.

Predgovor romanu napisao je don Tomislav Topčić, a na naslovnici je slika o. Perice rad slikara Damira Kukavice. Roman Petrus donosi život hrvatskog redovnika isusovca, mučenika s Dakse, autora pjesama Zdravo Djevo – Kraljice Hrvata i Do nebesa nek'se ori, koji se rodio 27. lipnja 1881, u hrvatskoj kršćanskoj katoličkoj obitelji, od oca Stjepana i majke Anice u selu Kotišini, u makarskom zaleđu, podno Biokova. Uz autora, roman su predstavili teolog Darko Pejković i don Božo Plazibat. Teolog Pejković je kazao da se knjiga sastoji od tri cjeline te da u prvoj cjelini autor piše o rođenju, djetinjstvu, odrastanju i školovanju o. Perice. U drugom djelu o svećeničkoj službu (Zagreb, Travnik, Split i Dubrovnik), a u trećem djelu o posljednjim danima o. Petra Perice i njegovoj mučeničkoj smrti. U dodatku knjige autor donosi Zlatnu krunicu Presvetom Srcu Isusovu, Litanije Presvetom Srcu Isusovu, Encikliku Pape Pija XII., Haurietis aquas in gaudio: „S radošću će te crpiti vodu na izvorima Spasiteljevim“; o štovanju Presvetog srca Isusova. Autor romana, govorio je o svom nadahnuću koje je dobio na blagdan Gospe Lurdske da napiše roman o isusovcu o. Perici, te se je posebno osvrnuo na njegovu mučeničku smrt i o stradanju Crkve u Hrvata tijekom Drugog svjetskog rata, kao i na glazbeno stvaralaštvo o. Perice. Dana 25. listopada, 1944. godine o. Pericu zajedno s 34- ero ljudi na Daksi su ubili tzv. osloboditelji Dubrovnika, partizani. Među strijeljanima bilo je sedam svećenika i 28 civila, uglednih građana Dubrovnika.

Marlon Macanović objavio je još dvije knjige, roman o životu kardinala a Stepinca „Viktor, Kardinalova pobjeda“ i „Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost“. Knjiga je tiskana uz potporu Splitsko-makarske nadbiskupije, te se autor ovom prigodom zahvalio Nadbiskupiji i svima onima koji su mu pomogli da bi roman ugledao svjetlo dana, te posebno čitateljima koji su mu ukazali povjerenje i uzeli i pročitali njegovu knjigu.

Dragica Zeljko Selak