„Balkanski špijun“,kultno satirično djelo Dušana Kovačevića izvedeno je sinoć, 16. kolovoza na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama u prepunom parku Gradac. Sjajna predstava prema antologijskom Kovačevićevom tekstu, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i u izvedbi Narodnog pozorišta iz Beograda nasmijala je mnogobrojnu festivalsku publiku do suza, a Gradac je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Izuzetna glumačka postava na čelu s Ljubomirom Bandovićem kao Ilijom Čvorovićem i sjajnom Nelom Mihailović u ulozi njegove supruge, u dva i pol sata ispunjena smijehom i uvijek aktualnim temama, oduševila je mnogobrojne Dubrovčane i goste koji su ovaj program željno iščekivali, što najbolje pokazuju obje rasprodane izvedbe. Dugi, višeminutni aplauz i četverostruko vraćanje glumaca publici na poklon zaključili su večer humora na Gradcu.

Dušan Kovačević ovu je satiričnu farsu, prema kojoj je snimljen i istoimeni film kultnog statusa, napisao 1983. godine, a ona govori o odnosu vlasti i pojedinca. Motiv paranoje prikazan kroz analizu malog čovjeka koji svijet doživljava kao sistematsku zavjeru protiv sebe i ideala koji zastupa te koji, obuzet manijom, stvara svoj mali, dobro organizirani totalitarni poredak, jednako je aktualan i danas.

U ovoj produkciji redateljice i dramaturginje Tatjane Mandić Rigоnat glavni lik Ilija Čvorović, kojeg tumači Ljubоmir Bandоvić, kontaminiran je vijestima koje govore o dobroj vlasti i o opasnostima koje prijete od “stranih plaćenika i domaćih izdajnika”. Radnju prekidaju tirade prepoznatljivih medijskih laži koje izgovara dopisani lik TV voditeljice. Ostale uloge tumače Nela Mihailоvić, Dušanka Stоjanоvić Glid, Кatarina Markоvić, Milutin Milоšević i Vanja Milačić.

Premijera predstave održana je u listopadu 2018. na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu uz sjajne kritike koje među ostalim kažu da predstava vrvi komičnim, ali i uistinu potresnim trenutcima te ističu sjajno kreiran glavni lik Ilije Čvorovića u maestralnom tumačenju Ljubomira Bandovića.

Iako je prvotno bila planirana samo jedna, sinoćnja izvedba, zbog velikog interesa publike, Narodno pozorište u Beogradu izvest će „Balkanskog špijuna“ na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama još večeras, 17. kolovoza s početkom u 21:30 u parku Gradac.

 

M.B.