Treći festival kršćanskog kazališta otvoren je u petak, 2. lipnja u Histrionskom domu u Zagrebu. Riječ dobrodošlice uputio je predsjednik Organizacijskog odbora fra Ivan Lotar.

Naglasio je, da ono što veseli je bogatstvo programa, i to od kazališnih predstava do popratnoga, a to su radionice i predstavljanje autora. Dodao je, kako je prijavljeno mnogo više predstava, ali je također bilo i onih koji su rekli da nisu znali da postoji ovakav festival. Stoga je sve potaknuo „širite vijest o našem postojanju, neka svi znaju da kršćansko kazalište živi i to vrlo intenzivno". Fra Ivan Lotar zahvalio je selektorici Sanji Nikčević, potom prof. Ozani Iveković radionice, Nikola Volarić dizajnirajući promidžbeni materijal i mrežnu stranicu, mladima koji su pomogli u realizaciji fra Nikola Drljepan, Erik Matejak, Margareta i Vjekoslav Jozinović, Frama Sveti Duh, te na potpori Ministarstvu kulture RH i Gradu Zagrebu.

Selektorica predstava prof. dr. sc. Sanja Nikčević je podsjetila kako je festival pokrenut prije tri godine zahvaljujući fra Josipu Blaževiću. „Danas je to jedno veliko događanje, profesionalno s izvrsnim predstavama koje nose poruku kršćanskoga svjetonazora. Prve godine imali smo sedam, druge deset, a ove godine devetnaest predstava. Sve predstave bilo manje od 15', do cjelovečernjih su izbor. Ono što raduje je, da nam je ostalo predstava koje ćemo pozvati slijedeće godine. Nije nam cilj pokazati nove, nego kvalitetne predstave". Kratko se osvrnula na predstave, te je naglasila, kako je program koncipiran u dva vikenda: prvi je posvećen svecima, a drugi izboru između dobra i zla. Prva festivalska večer obuhvaća predstave obje „kategorije".
Otvarajući festival, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević je rekao „drago mi je vidjeti ovdje poznata i nova lica. Raduje me što ste došli poduprijeti ovaj projekt koji počiva na entuzijastima, volonterima i svima onima koji su se uključili podupirući ga od Ministarstva kulture RH Grada Zagreba i oni koji su nam ustupili ove prostore. Želimo svakako da grad Zagreb bude mjesto održavanja ovoga festivala. Započelo je na Svetom Duhu u okviru naše župe sv. Antuna Padovanskoga s amaterskim kazalištima. No, prepoznali smo da postoje i druga kazališta koja nemaju prigodu izvoditi svoje predstave, nego sve se svodi na razinu pojedinih župa. Upravo ovaj festival kršćanskog kazališta daje poticaj međusobnog povezivanja, podizanja kvalitete, te ljudima koji imaju inicijative da mogu i na drugim mjestima predstaviti blago u koje su uložili svoj trud, vrijeme. Želimo unijeti neke nove sadržaje, obogatiti kulturni život naše javnosti, a kako je kazalište nositelj kulturnih i duhovnih vrijednosti i sami želimo tome dati doprinos".Prva predstava izvedena na ovogodišnjem festivalu bila je koreodrama „Moj život" autora vjeroučitelja Igora Grubišića u izvođenju Dramsko-plesne skupine Ruđerica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković iz Osijeka.

Pokretom, plesom, glazbom i glumačkom ekspresijom mladi Osječani pričaju priču o životu jedne mlade osobe. Kreće od njezinog začeća, rođenja do odrastanja u skladnoj obitelji. No kada roditelji počnu zanemarivati dijete te se međusobno udaljavati i svađati, ono prelazi na tamnu stranu, prepušta se zlu. Pada pod utjecaj alkohola, droge, lošeg društva, da bi naposljetku doživjelo duhovnu smrt. Tek pomirenje roditelja dovodi do duhovnog uskrsnuća njihovog djeteta te se obitelj nanovo rađa i učvršćuje u zajedništvu.Dramsko-plesna skupina Ruđerica njeguje koreodramski scenski izraz kojim pokušava izraziti duhovne teme o kojima mladi danas razmišljaju. Godine 2016. njihova predstava „Eva i Adam" uspješno je nastupila na Vjedru (Smotra vjeronaučnog stvaralaštva osječko-đakovačke biskupije) a zatim pozvana na nekoliko gostovanja. I predstava „Moj život" nastupila je na Vjedru 2017. u Osijeku.

Na otvorenju festivala bila je i praizvedba mjuzikla „Sveti Franjo, manji brat na putu mira duše" u izvođenju Kazališne skupinea „Prosopon" koju čine studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pridružili su im se i studenti Filozofskog fakulteta, i fakulteta Prometnih znanosti. Fra Nikola Drljepan potpisuje stihove i režiju, glazbu Ivana Hrkać, a koreografiju Silvija Magdalena Šimić.Predstava prikazuje život sv. Franje Asiškog, poziv koji mu je promijenio život, njegovo ostavljanje bogatstva, odlazak u siromaštvo i služenje najsiromašnijima. Kasnije mu se pridružuju i braća, kao i Klara kojoj se pridružuju prve sljedbenice koje također radosno svjedoče odabir života posvećen molitvi i siromasima. Zanimljive su scene oblačenja novih redovnika, posebice klarisa gdje publika može vidjeti sve dijelove odjeće. Mjuzikl završava Franjinim preminućem oko kojeg su se ujedinjena u molitvi okupila braća i Klara. Ovaj mjuzikl pokazuje da je glazba, pjesma i ples povezano sa duhovnom porukom.

Glumačka skupina Prosopon već godinama okuplja studente KBF-a koji kazalištem žele proslaviti Gospodina. Djeluju u sklopu studentskog zbora KBF-a. Ove godine u grupi su i studenti Filozofskog fakulteta i Fakulteta prometnih znanosti, što je prva kazališna suradnja ova tri fakulteta.

 

M.M.