U Gradskom kazalištu mladih u Splitu, u prigodi 100. obljetnice rođenja poljskog pjesnika Krzysztofa Kamila Baczyńskog, u petak, 26. veljače, održan je poljsko-hrvatski „Koncert“ posvećen poljskom pjesnikuratnog doba - K. KamiluBaczyńskom, u izvedbi vokalistice i violinistice Regine Roslaniec Bavčević, uz klavirsku pratnju Joška Bavčevića, Nino Nimac (gitara), Branko Grašo (bubnjevi) i Ante Popovića (gitara), u organizaciji Poljske kulturne udruge „Polonez“. Na početku koncerta izvođače i publiku pozdravila je Monika Waligorska, predsjednica PKU „Polonez”.

Na tom jedinstvenom koncertu posvećeno poljskom pjesniku Baczyńskom (koji je prije Drugog svjetskog rata ljetovao u Hrvatskoj u Nečujmu na Šolti gdje je i napisao svoje prve pjesme) bile su izvedene samo tri pjesme iz njegovog bogatog pjesničkog opusa. U prvoj pjesmi „Kiše“ autor razgovara sam sa sobom, o svojoj tuzi te tako snažno čitatelju i slušatelju dočarava nesreću ljudi koji prolaze kroz ratni užas, u drugoj pjesmi „Ljubav – Sunce u zagrljaju“ pjeva o ljubavi koju gaji prema jednoj ženi - Barbari, dok treća pjesma „Razgovor majke s mrtvim sinom“ govori o dječaku koji razgovora s majkom koji je poginuo u ratu, ili mu je možda srce puklo od tuge… Uz te tri pjesme, izvedene su još neke druge poljske, hrvatske i strane pjesme u izvedbi poljsko - hrvatskog ansambla sa solisticom Reginom Bavčević.

Koncert je završio krasnoslovom pjesme Kamila Baczyńskog „Kad dođeš“, koja je prevedena na hrvatski jezik, a krsnoslovio ju je Branko Grašo.

 

DZS