Prije nekoliko dana, predsjednik Vlade Andrej Plenković je počeo davati znakove o tome da ozbiljno shvaća položaj u kojem se je našao. Shvatio je konačno, prema mnogim indicijima, da sudbina njegova i njegove Vlade nije neovisna od sudbine Republike Hrvatske, njenog društvenog raspoloženja, ekonomske održivosti i međunarodnog statusa.

Uz njega i nekolicina onih ministara i gospodara državnih sredstava koji su Hrvate do sada ignorirali, otarasili su se Plenkovićeve dosadašnje arogancije, jer su shvatili da im šef nije svemoćan, a da oni ipak nešto trebaju raditi. Još i više…. da nije jedino važno za njihovu budućnost u državi ne povrijediti interese premijera i gospodina Pupovca.

Udarci dolaze sa svih strana, a mnogi od njih dolaze iz međunarodnih krugova, čime bi se mogla protumačiti i sve veća agresivnost ljevice koja želi srušiti današnju mlohavu Vladu. Zašto je ruše?

Vlada, ipak, barem na papiru, predstavlja ''desni centar'', uglavnom neiskreno i sa mnogo hereditarnih mana, ali još su opasniji oni koji čak službeno, provokativno i neostaljinistički djeluju na političkoj i financijskoj sceni. Neki članovi diplomatske mreže u Zagrebu upisuju (onaj prvi  aktivizam destabilizacije)  čak i onu tobožnju šalu Jean-Claudea Junckera, predsjednika Europske komisije, koji je (u Bruxellesu, 20.10.2017.) kao nekakav nezreli  gost povrijedio dignitet našeg premijera Andreja Plenkovića fizičkim namjernim dodirom i "zračnim" poljupcem, na svečanom banketu najviših dužnosnika Europske Unije.

 Plenković se je snašao i protumačio ružnu situaciju kao šalu, iako je povreda ''bon tona'' na njegovu štetu ostala registrirana u kamerama  mnogih svjetskih medija.

Nekoliko dana kasnije uslijedila je javna objava (26.10.2017.) oštrog dokumenta Međunarodnoga Monetarnoga Fonda s kritikama na račun hrvatske socijalne i gospodarske politike, te zahtjevima da se u Zagrebu primjene tvrde reforme.

Neke od njih su već prije nametnute u drugim državama s poraznim posljedicama.  Ne treba ući u stručno polje financija ili interesa koji su dominantni u MMF-u, ali zanimljivo je da je dokument plasiran na sva zvona u trenutku  kad je financijski potres  prouzročen u Hrvatskoj ''slučajem Agrokor'' stavio znak upitnika na sposobnost i namjere bivših vlada.  Znak pitanja sve više lebdi i nad ovom vladom, kojoj krize eksplodiraju u tanjuru, jedna za drugom. 

U vezi s time, treba naglasiti da je s pauzom od samo  nekoliko sati, švicarski Vrhovni sud predao  strankama u postupku  odluku  kojom odbacuje hrvatski stav u sporu INA-MOL, nanijevši  našoj zemlji ogromnu financijsku štetu, uz težak poraz kredibilitetu  naše države, u svijetu kapitala. Uz to, kampanja slovenske diplomacije nauštrb Hrvatsk,e poradi Savudrije, najavljuje se s novim incidentnim koracima za  mjesec studeni 2017.

Poganski ''halloween'', koji preko 100 godina zagađuje (pod krinkom zabavnih igara) duhovne prostore djela Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, upravo silovito se nameće u Hrvatskoj ovih dana, nakon što je uspio dekristjanizirati  dobar dio europskih  duhovno zapuštenih zajednica.

''Noć vještica'' je poznata na sjeveru keltskih zemalja već 2.300 godina. Svrha joj je bila na početku nametanje straha (ne zabave!), borba protiv duhova odnosno duša pokojnika, a uz druge jezive rituale, ubojstva (žrtvovanje) dječice bili su doprinos barbarskih naroda toj  ''religiji''. Današnji barbari u halloweenskoj  noći, s istragom u predmetu Agrokor trse se izbrisati kršćanstvo i Isusa Krista iz savjesti svijeta, te nametnuti kruti materijalizam, fetišizam i mržnju  prema katoličanstvu i na koncu pisati neku novu povijest - temeljenu na marksizmu.

Bogu hvala, veliki hrvatski posao proučavanja naše povijesti napreduje i u medijima i u školama i u domovima: ne, neće nas izbrisati niti iz prošlosti ni iz budučnosti!

Ove godine 2017. ''Halloween'' se poklapa kalendarski s proslavom Svih Svetih i   Dušnoga dana. Slučajnost, ali pogreške materijalista i internacionalista s Markova trga možda imaju neku vezu, simboličku, sa spletkama koje se odigravaju.  Ipak, trenutačni premijer neće moći reći da mu Providnost nije dala dodatnog vremena i znakova da se vrati programu i narodu koji se još uvijek nada.

Može li se on odreći naredbi MMF-a, ''halloweena'' i diktata kojeg mu  iz prekodrinske metropole nameće tamošnji posebni izaslanik?

 

Domagoj Ante PETRIĆ