Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić dobitnik je 2,5 milijuna eura vrijednog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) za napredne istraživače. Uz Đikića, još je 230 vrhunskih europskih znanstvenika ove godine dobilo ERC-ove projekte za napredne istraživače u ukupnom iznosu od 540 milijuna eura. No, Ivan Đikić jedini je hrvatski znanstvenik koji je dvaput zaredom dobio ERC-ov projekt, piše Jutarnji list.

- Sretan sam i jako ponosan što sam dobitnik drugog ERC-ova projekta jer je to jako rijedak uspjeh među znanstvenicima u EU. Taj projekt mi otvara nove mogućnosti za riskantna istraživanja potpuno novih područja - rekao nam je Ivan Đikić, redoviti profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

Idućih pet godina Đikić i njegovi suradnici istraživat će kako bakterije u stanicama domaćina manipuliraju proteinom ubikvitinom. - Istražujući ulogu upala u razvoju tumora, u sklopu mojega prvog ERC-ova projekta, došao sam do novih spoznaja o djelovanju bakterija te otkrio načine kako možemo blokirati upale poput ponekad smrtonosnih gastroenteritisa prouzročenih salmonelom. Sada ćemo istraživati kako bakterijski toksini uzrokuju oštećenja stanica i tkiva, što naposljetku rezultira infekcijama – pojasnio nam je Đikić, koji trenutačno provodi slobodnu studijsku godinu na sveučilištu Stanford i u biotehnološkoj kompaniji Genentech.

Ivan Đikić jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Početkom ove godine Đikić se angažirao u slučaju plagijata ministra znanosti i obrazovanjaPave Barišićate poslao nekoliko otvorenih pisama premijeruAndreju Plenkovićui hrvatskoj javnosti. Kada ga je premijer optužio za suradnju s oporbom te stao u Barišićevu obranu, Đikić je prekinuo svoju 15 godina dugu suradnju s Medicinskim fakultetom u Splitu.

- Tijekom svoga prvog ERC-ova projekta prenio sam 300.000 eura u Laboratorij za istraživanje tumora na Medicinskom fakultetu u Splitu. Bila su to sredstva za instrumente i istraživanja tijekom pet godina trajanja tog projekta. S novim ERC-ovim projektom pomoći ću mladim znanstvenicima iz Hrvatske da se educiraju u mom laboratoriju u Frankfurtu. Ovoga ljeta prihvatio sam tri znanstvenice iz Hrvatske koje će doći na usavršavanje u Frankfurt - naglasio je Ivan Đikić.

M.M.