U povodu 77. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u ponedjeljak su u Širokom Brijegu zapaljene svijeće te je služena misa zadušnica.

“Na današnji dan prije 77 godina jugokomunisti su počinili zločin nad svećenicima i franjevcima u samostanu na Širokom Brijegu. Njih dvanaeoricu koje su pronašli u samostanu, odveli su do ratnog skloništa, ubili ih, polili benzinom i zatim zapalili. To je bio uvod za sva iduća događanja, za druge nepravedno ubijene franjevce u Mostaru, Čitluku, Ljubuškom i mnogim drugim mjestima, sveukupno njih 66, kao i za ubijene članove puka Božjeg”, priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

U Drugom svjetskom ratu i poraću tako je iz općine Široki Brijeg ubijeno 2.165 osoba, a iz Zapadnohercegovačke županije 7.003 osobe. U čast svima njima danas je u ovom gradu služena misa zadušnica, molitveni program počeo je u 16 sati molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi Frame Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila prema samostanskoj crkvi. Molitvu na grobnici s posmrtnim ostatcima 24-ice pronađenih pobijenih franjevaca predvodio je provincijal, a imena pobijenih čitali su trećari.

Svečanu misu zadušnicu predslavio je provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića, gvardijana i 40-ak drugih hercegovačkih franjevaca.

U svojoj propovijedi fra Miljenko je naglasio kako su franjevci na ovim prostorima bili obespravljeni, proganjani, ubijani i zatirani. Godine 1944. Provincija je bilježila 231 franjevca, a godinu dana poslije, u travnju 1945. godine samo 61.

“Mnogi su bili ubijeni, mnogi završili na Bleiburgu i Križnom putu. Prije ove mise bili smo na stratištu naše dvanaestorice braće. Partizani su ih jednog po jednog smaknuli hicem u zatiljak i strmoglavili niz stube skloništa, onda ih polili benzinom i zapalili, kao da nisu dovoljno poniženja i strahote učinili ovim monstruoznim ubojstvom. Sklonište su zatrpali i svoj zločin krvavi obavili velom šutnje i prijetnje da se o njemu ne smije progovoriti. I to traje do ovoga trenutka. Ime ni jednoga neposredna izvršitelja zločina ne znamo, ni jednog iskaza njihova nemamo, a kamoli isprike i pokajanja za ubojstvo”, kazao je Stojić.

Generalni vikar hercegovačkih biskupija don Nikola Menalo prenio je pozdrave i blagoslov biskupa iz Mostara mons. Petra Palića.

“Žrtva ovih ljudi kojih se danas spominjemo nije iskorištavanje Boga nego molitva od Boga za spas njihovih izmučenih duša. Zbog toga ne smijemo prestati moliti i obilježavati ovaj dan, jer on nam je poticaj kako bismo razveselili Isusovo srce dolazeći k njemu i nudeći mu svoju ljubav, svoju službu, svoju pobožnost, tražeći od njega spas za svoju pokojnu braću”, kazao je Menalo.

Vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” Fra Miljenko Stojić ukratko je izložio rad Vicepostulature u protekloj godini i zahvalio svima koji na bilo koji način doprinose čuvanju sjećanja na pobijene franjevce i puk.

“Iz rada Vicepostulature izrasla je i knjiga Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću. Proširena je to doktorska disertacija nekadašnjeg djelatnika Vicepostulature Hrvoja Mandića. Do sada je ovo najcjelovitiji znanstveni prikaz tih vremena pa bi ova knjiga trebala biti neizostavna u svakoj našoj knjižnici. A i nadalje se pišu diplomski i drugi znanstveni radovi o pobijenim hercegovačkim franjevcima, skladaju pjesme ili jednostavno rečeno puk o njima govori. Uobičajeno smo održali i simpozij u predzadnju nedjelju u listopadu. Objavljivali smo redovno i naše glasilo Stopama pobijenih, kao i održavali portal pobijeni.info. Naravno, i dalje smo tragali za dokumentima i svjedočenjima o tim vremenima. Ukratko rečeno ovo istražno razdoblje je na svom samom kraju i Vicepostulatura je spremna mjesnom biskupu podnijeti potrebno čim Uprava Provincije dadne zeleno svjetlo”, kazao je Stojić.

Gvardijan širokobriješkog samostana fra Ivan Marić kazao je kako je prije 77 godina glas mučeništva pukao jače i utišao neprijateljev obarač.

“Jeka mučeništva među nama ne prestaje, odjekuje i danas preko naših molitvi i liturgijskog zajedništva. Poseban je osjećaj ovih dana vidjeti hodočasnike, a posebno članove obitelji od kojih su mnogi još jučer došli na ispovijed i molili se na grobu fratara, a pri tome ponosno svjedoče kako je neki od ubijenih fratara ‘iz naše kuće’, zatim vjernike, a među njima sve više mladih, kako zdušno i srčano mole za zagovor naših fratara”, kazao je Marić.

Kroz ova četiri dana podijeljene su nagrade na natječaju s temom pobijeni hercegovački franjevci za uzrast djeca, mladež i odrasli, naveli su iz Vicepostulature.

 

M.J.