Župljani župe Ražanac, zajedno sa svojim agilnim župnikom don Filipom Kucelinom, odlučili su kroz ovogodišnju korizmu duhovno se svaki tjedan obnavljati kroz govor o hrvatskim mučenicima. Ove 3. korizmene nedjelje izbor je pao na vicepostulaturu postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Uoči početka duhovne obnove, u petak 22. ožujka, moljen je Put križa koji je napisao fra Bonaventura Duda na spomen maceljskih žrtava i žrtava Križnog puta. Htjelo se time ukazati na tu tešku ranu hrvatskoga naroda koja još nikako da zacijeli zbog nebrige hrvatskih vlasti. Po završetku sv. mise u župnim prostorijama prikazan je film »Macelj – Titovo stratište« redateljice Nade Prkačin u izdanju Laudato TV-a.

Sutradan, 23. ožujka, duhovni program je također započeo Putem križa, nakon kojega je vicepostulator fra Miljenko Stojić nazočnima približio što se to zapravo dogodilo na Širokom Brijegu u veljači 1945. kada su ga osvojili jugokomunisti i općenito s pobijenim hercegovačkim franjevcima u Drugom svjetskom ratu i poraću. U sv. misi, koju je predvodio, propovijedajući je naglasio da se trebamo brinuti za svoje pobijene, cijeniti ih i dostojno ih pokopati ako još nisu pokopani. Nastavio je i s približavanjem žrtve hercegovačkih franjevaca nazočnima na sv. misi. U skladu s prethodnom večeri, opet je u župnim prostorijama prikazan film, ovaj put »In odium fidei – Iz mržnja prema vjeri«, spomenute redateljice i izdavača.

Sutradan, u nedjelju 24. ožujka, vicepostulator fra Miljenko Stojić propovijedao je najprije na sv. misi u Rtini. Ovaj put skladno je uklopio žrtvu hercegovačkih franjevaca u žrtvu vjernih članova puka Božjega. Slične riječi ponovio je kasnije i na pučkoj sv. misi u Ražancu gdje su vjernici ispunili župnu crkvu i pozorno slušali. Osjećalo se da su željni ovakvog duhovnog govora, da žele pročistiti svoje pamćenje i kao novi ljudi krenuti dalje kroz život. Kasnije se u razgovoru s njima saznalo i da tvrdokorni jugokomunisti polako shvaćaju svoje zablude i okreću se pravim vrijednostima. A poslije svega opet je prikazan dokumentarni film, ovaj put o traganju za pobijenima na području Širokog Brijega naslova »Kosti smiraj traže«. Prije njega nazočnima je u crkvi o svemu tomu govorio Pero Kožul, pročelnik povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega. Ujedno je i kratko predstavio dvije knjige izrasle na tome radu: »Otkopana istina Širokog Brijega« te »Od Širokog do Bleiburga i nazad«.

Ova duhovna obnova završila je ugodnim druženjem sa župnikom i župljanima. Izmijenjena su iskustva koja će objema stranama dobro doći.

 

L. Kožul