U raspravi o Istanbulskoj konvenciji neki analitičari i komentatori govore o definiciji rodnog identiteta kao o znanstveno dokazanoj činjenici koja bi trebala ući u sve razine društva i poboljšati sigurnost. Kao primjer navode države koje su počele provoditi rodno neutralne aktivnosti i koje uklanjaju tzv. binarnu spolnu podjelu.

Pobornici pritom ne navode je li taj pojam nastao radi suzbijanja obiteljskog nasilja, tko je autor rodnog identiteta, ni kakvi su bili rezultati njegovih pokusa, pa ćemo ukratko prikazati njegov najpoznatiji slučaj.

Neugodan primjer se odnosi na slučaj dječaka Davida Reimera rođenog 22. rujna 1965. godine u Kanadi u Manitobi. U dobi od 6 mjeseci liječnici su mu namjeravali riješiti manji problem oko mokrenja. Pogreškom su mu spalili gotovo cijelo spolovilo. Premladi i neinformirani roditelji u takvoj situaciji prihvaćaju neobičan prijedlog koji ima daje središnji lik ove priče - američki pedijatar dr. John Money. Njegov prijedlog nije bio da zdravom dječaku rekonstruira ozlijeđeno spolovilo, nego da ga mu odgojem promijeni spol u djevojčicu. Odabrali su mu čak i ime Brenda.

Profesora Moneyja u stručnoj literaturi navode kao prvog znanstvenika koji je od 1950. godine zastupao tzv. fluidnost spola i tzv. društvenu konstrukciju roda te je uveo brojne pojmove poput rodnog identiteta ili rodne uloge o kojima se danas diskutira u Hrvatskoj. U svojem radu nije podržavao biološke teorije, smatrao je da rod ovisi o uvjerenju osobe i da je posljedica društvenog odgoja, odnosno da nije zadan rođenjem. Negirao je postojanje samo dva spola. Neki to pripisuju njegovom obrazovanju, jer ustvari nije bio liječnik nego klinički psiholog. Imao je problema s kirurzima od kojih je tražio operacije koje su bile protivne njihovoj etici. Kirurg dr. Howard s bolnice John Hopkins je odbio provoditi njegove operacije te je Money osnovao zasebni centar na bolnici.

Publicirao je preko 400 radova i 50 knjiga o ovoj tematici. O Moneyju je objavljena i knjiga „The Man Who Invented Gender“ na koju su se kasnije nadovezale feminističke studije i sociolozi razvijajući rodnu ideologiju. Svoj pravac u znanosti je doslovno nazvao fuckology. Od ostalih neobičnih teza, smatrao je da je heteroseksualnost posljedica društvene ideologije, a da pedofili imaju višak roditeljske ljubavi koju su transformirali u erotsku privlačnost prema djeci. Izjavljivao je da osjeća veliku krivnju što je on sam muškog spola i da bi svijet bio bolji kada bi muškarci bili sistematski uškopljeni kao što se radi sa životinjama na farmi. Nije poznato da se posebno bavio zaštitom od obiteljskog nasilja niti da je pojmove uveo s ciljem povećavanja sigurnosti. Vrlo kratko je bio oženjen, nije imao djece. Bio je ekscentrik, odijela je kupovao isključivo u trgovinama rabljene odjeće, a u stanu gomilao veliku količinu stvari i malo što bacao.

Njegove teorije se nisu pokazale u skladu s očekivanjima, ali je to prikrivao. Već oko 9. godine života su liječnici koji su promatrali Davida Reimera primijetili da neovisno o tretmanima i o tome što ga je okolina pokušavala sociološki konstruirati kao djevojčicu, ovaj dječak pokazuje puno znakova muškog ponašanja. Birao je muške igračke i način ponašanja, a kada je svoje dvojbe i nejasnoće rekao ocu, ovaj mu je priznao za cijeli tretman. Od 15. godine se posve započeo ponašati kao osoba muškog spola.

Tek 1997. ovaj slučaj dobiva široki publicitet nakon što su dvojica znanstvenika (Diamond, Sigmundson) objavili u znanstvenom časopisu da navedeni pokus prof. Moneyja nema rezultate kakve je godinama prikazivao. David Reimer je potom odlučio javno istupiti protiv sličnih pokusa i time spasiti drugu djecu. Nakon javnog denunciranja je značajno smanjen broj postupaka promjene spola. O ovom pokusu koji je narušio rodno teoriju je najopširniju knjigu napisao John Colapinto pod naslovom „Kako ga je priroda napravila: dječak koji je odgajan kao djevojčica“ (naslov originala: As Nature Made Him: The Boy Who Was Raised as a Girl; izdanje je dostupno na web knjižarama za manje oko 100 kuna). David je izjavljivao da odlazak kod pedijatra Moneya nije shvaćao kao tretman nego kao traumatična iskustva jer je obitelj bila pod pritiskom da završe cijeli postupak kako se od njih očekivalo, neovisno što su se pokazivale drugačije pojave.

Daljnji život Davida je bio pod utjecajem negativnih posljedica traumatičnog pokusa. U 38. godini je zbog depresije i drugih povezanih problema neurednog života počinio samoubojstvo. Money je nadživio svojeg pacijenta, umro je 2006. godine. Na rodnom Novom Zelandu su otvorili muzej u kojem su izložene umjetnine koje je skupljao, a svi rukopisi su pohranjeni u američkom Institutu Kinsey.

Ovih dana slušamo o švedskim vrtićima u kojima se dječake odijeva u haljine, a djevojčice uči kako galamiti i uprljati. Zanemaruju da način na koji se djeca ponašaju i kemija u mozgu koja na to utječe nije posljedica konzervativnih društvenih uloga niti indoktrinacije, nego doprinos biologije i hormona. Prema razvojnoj biologiji, primarna spolna determinacija je uloga kromosoma Y, a sekundarna ovisi o žlijezdama s unutarnjih izlučivanjem. U iznimno malenom udjelu populacije dolazi do pojedinih odstupanja i prema takvim osobama je potrebno uvažavanje i moguća primjena navedenih medicinskih postupaka.

Neutemeljeno je nametati svim osobama pravila o izboru rodnog identiteta kao nekakav moderni obrazac ponašanja. Primjer je Facebook koji kod registracije korisnika u Kanadi nudi izbornik sa 58 naziva za razne rodne identitete, ali mediji ne pišu što većina građana misli o tome, kao niti da su već podnesene brojne ustavne tužbe protiv njihovog zakona C-16 koji obvezuje na uvođenje novih rodnih zamjenica u jezik.

 

L. M.