ISTAKNUTE VIJESTI

Zamislite kako noći šetate po gradu pa gledajući na vaš sat shvatite da kasnite na autobus. Vi se odlučite potrčati, kako bi stigli na kolodvor. Iznad vas kruži jedna bespilotna letjelica, koja skenira vaše lice i odmah sazna tko ste vi. Letjelica podatke pošalje na jedno središnje računalo koje uspoređuje sve druge informacije o pješaku. Gdje je bio u poslijednjih nekoliko tjedana, koje mailove je slao, koga je zvao telefonom, i što je sve objavio na internetu?

Što zvuči kao nevjerojatna noćna mora ili scenarij iz filma, moglo bi postati stvarnost - ako će se ići po volji Europske unije.

Ona već od 2009. financira petogodišnji projekt koji nosi naziv Indect („Intelligent information system supporting observation, searching and detection for security of citizens in urban environment“) Prevedeno to znači: "Inteligentni informacijski sustav za podršku praćenja, pretraživanja i ispitivanja za sigurnost građana u urbanim područjima.". Čak 17 institucija iz 9 zemalja rade na tom projektu. Među njima deset sveučilišta, dvije policijske uprave i pet poduzeća.

Opis na stranici Indecta zvuči na prvi pogled besopasan. "Cilj Indecta je razviti platformu", pojašnjavaju nam.

S njom će se svi podaci izmjeniti i osigurati. Radi se o terorističkoj prijetnji, ali i o ozbiljnim zločinima, nasilju i "abnormalnom ponašanju". Da upravo ovaj zadnji izraz zvuči čudan, valjda je i pokretačima projekta jasno.

Tamo stoji u FAQ-u da je taj pojam upravo uveden od Europske unije, i da je uvijek "kontroverzan". "Mi pod tim izrazom razumijemo kriminalno ponašanje".

To je jedan vrlo nejasan pojam na stranici Indecta pa uvijek ostaje pitanje: Kako će se kriminalno ponašanje automatski prepoznati?

Ako neko trči, znači li to da je u bijegu, ili da jednostavno proba stići na autobus?

Indect definira abnormalno ponašanje ovako: "Utrke, predugo sjedenje na jednom mjestu, sastanci sa više osoba, vikanje, sjedenje na podu u javnom prijevozu."

Indect će se u konačnici razviti u potpuni nadzor jednog sveobuhvatnog sustava koji kombinira različite tehnološke izvore u jedan jedini. Jedna ekskluzivna tražilica će automatski prokopavati cijelu tu mrežu, kako bi filtrirali potencijalne prijetnje uz odgovarajuće slike i videa. Indect-software će automatski analizirati postove na stranicama koje proizvode vijesti, u socijalnim mrežama, blogovima i komentarima po forumima i chatu.

Također se uključuju zadržane informacije, koje se spremaju šest mjeseci unazad, primjerice, koga ste zvali, koje stranice ste otvorili, kome poslali e-mail. Pod određenim okolnostima, vlast bi trebala imati pristup tim podacima. U Njemačkoj je ustav npr. zabranio zadržavanje podatka - za sad.

Kombinacija svih izvora za totalnu kontrolu

Sve ove informacije će se zatim usporediti s drugim podacima koji ne potječu iz interneta. To npr. mogu biti snimke s video kamere koja stoji na javnom mjestu ili od letećih kamera. To je jedna nova razina koja do sada nije viđena u povijesti čovječanstva i samo je poznata iz vojnih operacija. Leteće kamere dakle mogu identificirati i pratiti svakog građana.

Indect piše: Leteće kamere će "pomoći policiji u svojim svakodnevnim ophodnjama ulicama, osobito u gusto naseljenim urbanim područjima, gdje je identifikacija i progon zločinaca pravi izazov."

Prvo testiranje sustava planirano za 2012. na Europskom prvenstvu

Indect će se po prvi put testirati na svjetkom prvenstvu nogometa u Ukrajini i Poljskoj. Na kritiku reagirala je i Europska unija koja je uvela neku vrstu vijeća za etiku. Međutim, potrošačke udruge kritiziraju, da je rad tog vijeća apsolutno netransparentan.

Zaštitari podataka već od početka masivno kritiziraju Indect. Njemački povjernik za zaštitu podataka Peter Schaar kritizira da ne može doći do podataka o projektu: "Nisam informiran o detaljima tog projekta. Svi pokušaji doći do konkretnih informacija, nažalost, nisu bili uspješni.", rekao je za njemački magazin Kontraste na prvom javnom programu. Britanski "Telegraph" nazvao je Indect "Orwellski plan". Njemačka Piratska stranka pokrenula je inicijativu imenom "Stopirajte Indect".

Puno novaca je u igri. Petogodišnji projekt je s 15 milijuna eura financiran do 2014., novcem koji dolazi od poreskih obveznika.

Peter Schaar vjeruje da je takav sustav ilegalan i da nema budućnosti u Njemačkoj, jer ne bi bio kompatibilan s Njemačkim ustavom, ali ga je strah da će taj nadzorni sustav postati eksportni hit u zemlje koje nemaju solidan režim, ili gdje vladaju klanovi ili nečiji korumpiran  lobi.

I ako Schaar vjeruje da se taj sustav neće uključiti u svakodnevno korištenje, trebalo bi ga čuditi da se uopće financira i da je najavljeno testiranje na jednom svjetskom događaju kao Europskom prvenstvu u nogometu. Taj događaj sigurno nije slučajno izabran.

Europska unjija izabrala je nekoliko dana gdje će se iskupiti mnogobrojni pojedinci i narodi na jedno mjesto.

Bilo bi dobro saznati, hoće li Hrvatska vlada tome pridonijeti, uključujući hrvatski nadzorni sustav u projekt Indect.

Već davno smo pod nadzorom

Ne smije se zaboravit kako smo okupirani s tehnologijom koja nas nadzire. Svaki laptop ima WLAN i šalje svoje podatke kroz zrak u okrug od 50 metara. Svaki laptop također nosi ugrađenu kameru koju jedino softwareski možete isključiti, što znači, da je uvijek otvorena napadu koji nju može aktivirati bez vašeg znanja. Svaki laptop nosi u sebi mikrofon, koji se također može samo isključiti softwareski, i da se neko hakira u vaš sustav, vjerojatno ne bi primjetili ništa - ni da vas se snima, ni da prisluškuje. To su kamere koje pokazuju u vašu spavaću sobu, u vaš dnevni boravak. Ako su strojevi stalno ukljućeni, nadzor je u svakom trenutku moguć.

IT-sektor želi biti vlasnik vlastitih podataka

Apple je aktualno uveo svoj novi sustav iCloud, preko kojeg čak možete locirati svoj laptop bilo gdje na svijetu. Ako ga neko ukrade, možete ga čak isključiti "na daljinski". Cloud-computing je postao jedna od najvažnijih strategija za budućnost IT-tržišta. Vaši podaci na tuđim serverima! Vi plaćate jednostavno najam prostora za podatke.

"Homogeniziranje podataka" na višebrojnim strojevima, kao npr. mobitel, stolno računalo, pokretno računalo, sve to čini jedna centrala - sve to čini jedan Veliki brat? To je jedan opasni smjer oduzimanja prava na vlasništvo podataka, koja su i ovako otvoreni napadima.

Tko može garantirati da ih nitko neće "pročešljati" s jednim kontrolnim sustavom kao npr. Indect? Velike korporacije će se vrlo vjerojatno zakonski prisiliti na suradnju s državama ili tajnom službom, kao u slučaju Googlea, koji je morao izdati podatke o suradnicima WikiLeaksa. Poznato je kako Google i sve ostali operateri već surađuju s tajnim službama.

Sami smo krivi

Skoro svaki pojedinac nosi mobitel u džepu - ako je cijeli dan pokretan, nosi ga cijeli dan. Noviji mobiteli imaju čak dvije ugrađene kamere, mikrofon i GPS sustav. SAD je nedavno uveo zakon, da svaki mobitel do 2018. mora imati ugrađen GPS. Svaki nosač mobitela se s GPSom može locirati u metar. Svaki mobitel nosi oznaku imena i adresu nosača.

Nije to sve. Vrle nove igračke također imaju implementaciju "nadzora za bolju igru". Uzmite Microsoft Kinect za Xbox 360. To je jedna kamera koja stoji ispred vašeg televizora u dnevnom boravku, i stalno pokazuje prema vama. Ta kamera snima toplinu i može prepoznati tridimenzionalne objekte u sobi.

Uzmite sve to zajedno pod okom projekta Indect, koji je još na početku! To je kraj sage o  slobodnom pojedincu., to je Novi svjetski poredak kako ga je opisao George Orwell.

HRsvijet.net će saboru i vladi uputiti pismo u kojem postavljamo pitanje o sudjelovanju u projekt Indect. Postaviti ćemo pitanje da li je upoznata tim projektom kroz razogovore u pristupanju Europskoj uniji.

Pitanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju dobilo je novu dimenziju. Ulazak u Europsku uniju značio bi ulazak u sustav Indect - u totalni nadzor.

 

Goran Majić

 

Službena stranica: http://www.indect-project.eu




 

Vezani sadržaj

Austrija priprema „Kill Switch“ za gašenje Interneta – poziva se na međunarodne dogovore

Nokia stvara automobil budućnosti s punim nadzorom interneta