Članci

Javni poziv HNK Split

Hrvatsko narodno kazalište Split objavilo je Javni poziv institucijama i udrugama iz područja dramske umjetnosti da predlože kandidate za članove Festivalskog vijeća Festivala hrvatske drame Marulićevi dani.

Zatvoren 3. festival kršćanskog kazališta

U Dvorani svetog Franje pri samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu zatvoren je 11. lipnja u kasnim večernjim satima 3. festival kršćanskog kazališta. Brojnu publiku koja se okupila na trima večernjim predstavama te dvoranu ispunila do posljednjega mjesta, pozdravio je provincijal Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević. Zahvalio je organizacijskom odboru Festivala te gledateljima koji su vjerno pratili večernje predstave i popratne programe.

Počinje drugi dio 3. Festivala kršćanskog kazališta

Nakon uspješno završenog prvog tjedna 3. Festivala kršćanskog kazališta koji je okupio brojne sudionike (osam predstava i četiri radionice) i brojnu publiku, a izazvao i veliki medijski odjek, program nastavljamo od četvrtka 08. lipnja do nedjelje 11. lipnja. Dok je tema prvoga dijela festivala bila sveci te što su nam značili nekada, a što danas, u drugom je dijelu krovna tema izbor između dobra i zla odnosno kako čuti Boga.

3. festival kršćanskog kazališta

Na ovogodišnjem trećem Festivalu kršćanskog kazališta, osim predstava u večernjim satima, u jutarnjima će se, tijekom dvaju vikenda (03. i 04. lipnja te 10. i 11. lipnja), održati popratni programi. Prvi vikend – radionice, a drugi – predstavljanje pisaca kršćanskog svjetonazora.

Mala Floramye gostuje na Mostarskom proljeću

Mala Floramye, opereta Ive Tijardovića koju su krajem prošle godine na pozornicu  HNK Split postavili dirigent Hari Zlodre i redatelj Goran Golovko, gostuje u Mostaru, u Domu hercega Stjepana Kosače u subotu 6. svibnja u 20 sati.

Splitski akvarel uoči Svetog Dujma

Opereta Spli'ski akvarel Ive Tijardovića vraća se na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbama 4. i 8. svibnja, uoči i neposredno nakon blagdana Svetog Dujma, Dana Grada Splita. Akvarel je uz Malu Floramye najpopularnija predstava o Splitu a njen glavni lik je „splitski mali puk“ kojem je autor i posvetio svoje besmrtno djelo.

O moj Marule! Marule!

Iz poštovanja prema ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću bilo bi lijepo da se Festival hrvatske drame koji se održava u njegovu čast već 27. put u Splitu, prestane nazivati njegovim imenom jer već godinama neki izbornici Smotre hrvatske drame ne časte Marka Marulića Splićanina kojem su književni uzori bili Biblija, antička književnost i patrologija, nego vrijeđaju njegovo ime odabirom neprimjerenih predstava, što se ovogodišnjim izborom posebno potvrdilo.