Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u nedjelju da još uvijek ima "100 neodgovorenih pitanja" o terorističkim napadima 11. rujna 2001. na Sjedinjene Države, izvijestila je novinska agencija Fars.

"Ne možemo dopustiti da se incident 11. rujna koristi kao izgovor za napad na ovu regiju i prolijevanje krvi nevinih ljudi i stoga taj incident treba u potpunosti razjasniti", rekao je Ahmadinedžad.

Iranski predsjednik izazvao je opće zgražanje prisutnih tijekom govora održanog prošloga mjeseca u Općoj skupštini UN-a, u kojem je rekao da su "napad organizirali neki krugovi iz američke vlade".

"Još uvijek ima stotinu neodgovorenih pitanja i SAD mora odgovoriti na njih. Da su stvarno predstavili pouzdane dokumente mi bi im čak pomogli da uhite elemente koji stoje iza napada", istaknuo je.

Po njegovim riječima, SAD i Zapad nemaju pravo pretvoriti te napade u tabu temu.

Iranski predsjednik optužio je SAD i Zapad da su iskoristili napade 11. rujna kao izgovor za napad na drugu zemlju u svrhu "uzimanja njezine nafte i drugog nacionalnog bogatstva".

"SAD-u bi bilo najbolje da se ispriča narodu Afganistana, Iraka i Pakistana i napusti regiju", smatra Ahmadinedžad. "U suprotnom, narod u toj regiji sam će ih izbaciti", dodao je.

 

HRsvijet

 

Vezani članci