Zločini koji su počinjeni tijekom i nakon Oluje nad srpskim stanovništvom rezultat su namjere članova udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a ne Hrvatske, istaknuo je danas ujutro na početku završnih riječi na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku pred Haškim sudom tužitelj Alan Tieger.

Ovdje nitko ne tvrdi da je Hrvatska imala plan ili politiku da nekoga protjera - to su bili pripadnici udruženog zločinačkog pothvata - izjavio je tužitelj Tieger dodajući da nitko pri tom ne spori da su u ratu patili i hrvatski civili.

Nije sporna namjera oslobađanja nego namjera da se politički vrh okoristi tom okolnošću da eleminira srpsko stanovništva krajine - dodao je Tieger.

- Gradovi i sela među kojima su i Knin, Benkovac Obrovac i Gračac od pet sati ujutro našli su se pod topničkom vatrom. Ljudi koji su tamo živjeli i međunarodni promatrači uvidjeli su da su napadi usmjereni protiv civila i civilnih ciljeva...

Nijedno mjesto nije bilo sigurno - rekao je Tieger ističući da stanovnici nisu znali da su napadi bili rezultat zapovijedi generala Gotovine da treba napadati i gradove, kao i da je ta zapovijed rezultat sastanka tadašnjeg vrhovnog zapovjednika Franje Tuđmana i njegovih suradnika među kojima su bili i ministar obrane Gojko Šušak, generali Gotovina i Markač na kojem se govorilo o važnosti da se civile natjera u bijeg.

- Taj je cilj ostvaren - kazao je haški tužitelj.

Potvrdu takve namjere tužitelj je našao u izjavi tadašnjeg predsjednika Tuđmana nedugo nakon početka Oluje da je stvorena Hrvatska koja će stoljećima trajati.

Tužitelji su rekli da je Franjo Tuđman bio uvjeren da se multietničke zemlje ne mogu održati, a da se u kontekstu Hrvatske to odnosilo na Srbe. Dodali su da je vjerovao da Srbi pripadaju drugoj civilizaciji te da je Hrvatska predstavljala granicu istoka i zapada.

Alan Tieger kaže kako je obrana tvrdila da na Brijunima nije bilo govora o zločinačkom pothvatu, ali dodaje da neke stvari jednostavno se ne trebaju izreći, već će se razumjeti.

Sudsko je vijeće za završne riječi predvidjelo ukupno četiri dana, a prvi su počeli tužitelji.

Haško tužiteljstvo tereti trojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu, Ivana Čermaka, Mladena Markača za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje u okviru udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio protjerivanje srpskog stanovništva i zatražilo je da ih se proglasi krivima i osudi na zatvorske kazne u rasponu od 17 do 27 godina.

Obrane trojice generala svojim završnim podnescima zatražile su oslobađanje svojih branjenika. /SD