Mostar, grad na Neretvi, jedini je grad u BiH koji ima velik broj mostova. Najpoznatiji je čuveni Stari most, izgrađen u 16. stoljeću, a srušen u ratu, krajem 1993. godine. Nakon obnove 2004., Stari most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

Ovaj grad je omiljeno ljetno odredište za mnoge domaće i strane ljubitelje ekstremnih sportova. Naime, natjecanje u skokovima sa Starog mosta pod nazivom "Ikari", svake godine sredinom ljeta, obično krajem srpnja, tradicionalno organizira Klub skakača u rijeku Neretvu "Mostari". Natjecanje obavezno prenosi državna televizija ili neka od najjačih televizijskih kuća u zemlji, a ovi skokovi slove za jedan od najvažnijih sportskih događaja godine.

Najstariji tragovi o skokovima u vodu u Mostaru, pronađeni su još na Etruščanskom reljefu otkrivenom u 6. stoljeću, dok prvi pisani podaci datiraju iz srednjeg vijeka. Skokovi su se očigledno izvodili, svaki dan od ranog proljeća do kasne jeseni, posebno na zahtjev putnika namjernika i turista. To je, od davnina specifičan sport mostarskih dječaka i mladića. Ipak natjecanja u skokovima sa mostarskih mostova, dobivaju puni zamah tek nakon završetka Drugog svjetskog rata. Tradicija ovih letova živi, dakle, već više od 430 godina!


1947. godine formira se društvo sportova na vodi, Brodarsko društvo "Neretva" koje počinje okupljati skakače, kajakaše, i prijatelje tih sportova.

U organizaciji tog društva, po prvi se put službeno organizira natjecanje u skokovima, 1952. i to na Titovom mostu. Od tada, pa sve do danas, ta se tradicija ne prekida, s tim što se 1968. godine skokovi "sele" na Stari most.

1994. godine, skakači formiraju samostalni klub skakača "Mostari". Klub postaje jedan od vodećih sportskih kolektiva u Mostaru, posebice otvaranjem obnovljenog Starog mosta 2004. godine, kada Klub napokon dobiva svoje prostorije i organizira 438. Tradicionalne skokove na Svjetskom nivou.

Tijekom godina, svako vrijeme i svaka generacija iznjedrili su po nekoliko vrhunskih skakača. Najcjenjeniji i najčuveniji je, nesumnjivo, Emir Balić, trinaest puta pobjednik u skoku na glavu. Bilo je i odvažnih djevojaka koje su skakale sa Starog mosta od kojih su najpoznatije Seka Vasković, Zijada Demirović Humo i Paulina Seseljević. Vlado Cvitanović je, pak, izveo najkompliciraniji i svakako najspektakularniji skok. Bio je to uzvratni skok na glavu od 1,5 salta.


Treba spomenuti da se u Mostaru skaču dvije osnovne discipline i to na noge i glavu. Specifični uvjeti kao što su; visina skakaonice, brzina i pličina rijeke s podvodnim stijenama, grebenima, stvorili su i odgovarajuće stilove pojedinih skokova. Na glavu najpoznatiji stil skoka je "Lasta", zatim "Prevoj" i "Avion", dok se na noge skače "Polulet", "Let", "Čupica" i najelegantniji stil "Štanga". Skok na glavu, "Lasta", smatra se najprivlačnijim i najcjenjenijim stilom. Prilikom natjecanja stručni ocjenjivački sud, sastavljen od iskusnih skakača, ocjenjuje tri elementa: držanje na mostu, pred skok, let i upad u vodu, a na raspolaganju imaju 10 bodova koje dodjeljuju zavisno o kvaliteti, ljepoti i usklađenosti skoka i svih njegovih elemenata.

O hrabrim letačima sa Starog mosta u Neretvu snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova. Najpoznatiji od njih, "Dječak i most", dobio je nagradu za kameru na Svjetskom festivalu dokumentarnog i TV filma u Londonu 1971. godine

Ako se sjetimo Ikara, Dedalovog sina, mitskog letača, Mostarski «Ikari» su Ikari i po letu i po njegovoj mudro prihvaćenoj poruci: "Ako ne mogu gore, mogu dolje!"

Zato je skok sa Starog mosta velik i neustrašiv čin te jednako velik i priznat uspjeh za sve one dječake, djevojke i mladiće koji su se odlučili na tako opasan i hrabar pothvat.

Za one koji se usuđuju poručujem, još ima vremena. Prijave za ovogodišnje 444. skokove sa Starog mosta još uvijek se zaprimaju. Sretno!

Tamara Vrdoljak

HRsvijet