Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak se u svom govoru na 64. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku založio za stvaranje Novog svjetskog poretka kao odgovora na krizu, koja generira sadašnji prevladani gospodarski model, te za multilateralizam, dijalog i razoružanje u interesu mira, sigurnosti i razvoja

NEW YORK - U svom posljednjem sudjelovanju na Godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, uoči skorog isteka drugog predsjedničkog mandata, Mesić je dao svoj doprinos raspravi na temu 'Učinkovit odgovor na globalne krize: jačanje multilateralizma i dijaloga među civilizacijama u interesu međunarodnog mira, sigurnosti i razvoja'. Ocjenivši da ovogodišnja tema rasprave 'upravo savršeno odražava aktualne prilike i zadaće što iz njih proizlaze', kazao je da je današnji globalizirani, međupovezani i međuovisni svijet, svijet velikih razlika i opasnosti, u kojem više nema regionalnih problema i kriza, jer su im posljedice globalne.

Govoreći o
ogromnim razlikama u bogatstvu u svijetu kojim dominiraju najrazvijenije zemlje, dok zemlje u razvoju beznadno zaostaju, boreći se s glađu i nedostatkom osnovne zdravstvene zaštite, Mesić je rekao da s takvim svijetom ne možemo biti zadovoljni. Također je ukazao na nezadovoljavajuću sigurnost u svijetu u kojem 'mnogi, kako države, tako i skupine koje objedinjuje sklonost teroru kao sredstvu svojega djelovanja, posežu za silom da bi ostvarili svoje ciljeve'.

Stipe Mesić nagrađuje Paramhans Swami Maheshwarananda u ime Hrvata s hrvatskom nagradom Katarine Zrinske u 2002. Podsjetimo da je u to vrijeme pokrenut zahtjev uvođenja Joge kao predmet u škole.

Mesić je kritizirao i prevladani gospodarski model koji je 'došao u fazu da sam generira krize od kojih trpe tisuće i stotine tisuća ljudi', ističući kako se njegovim spašavanjem 'uporno brani sustav zasnovan na pohlepi i lišen bilo kakve socijalne note', što može rezultirati globalnim socijalnim buntom. 'Na nama je da se prihvatimo golemog zadatka kreiranja novoga svjetskoga poretka - ne povratka na bilo što od onoga što je bilo, nego stvaranja nečega novoga, poretka koji će u konačnici osigurati život dostojan čovjeka za svakoga', rekao je Mesić.

Založio se i za odupiranje diskriminaciji i netrpeljivosti te za promicanje ne samo ideje, nego i prakse multilateralizma i dijaloga među civilizacijama. 'Samo to može biti put prema građenju svjetskoga mira i sigurnosti, prema razvoju bez kojega trajnoga i stabilnog mira neće biti', kazao je. Hrvatski je predsjednik istaknuo kako je 'svijet izašao iz potencijalno vrlo opasnog razdoblja unipolarizma i na putu je prema multipolarizmu', aludirajući na pomake u ravnoteži moći u svijetu.

Stipe Mesić u Rotary Clubu

Mesić je naglasio da 'svijet kojega će karakterizirati međunarodni mir, sigurnost i razvoj nije moguć bez razoružanja, a osobito bez odricanja od nuklearnog oružja', o čemu se raspravljalo na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak. Naglasio je kako bi razvojni problemi u svijetu bili zanemarivi, kada bi se golema sredstva što se troše na oružje preusmjerila u razvoj.


"Pred nama je golem zadatak. Pokažimo hrabrost i političku volju da se s njime uhvatimo u koštac. Republika Hrvatska, mada mala zemlja, spremna je dati svoj doprinos", rekao je predsjednik Mesić, dodajući da će, mada na kraju svojeg desetgodišnjeg mandata i posljednji put za govornicom UN-a, i dalje sve svoje sposobnosti stavljati u službu ostvarivanja tog plemenitog cilja.


Nakon sudjelovanja na UN-ovu klimatskom summitu, 64. zasjedanju Opće skupštine UN-a i na sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj nuklearnom razoružanju, predsjednik Mesić se u petak vraća u Hrvatsku.(Hina)

Peticija za ukidanje povlastica Mesiću:

Ukinimo Stjepanu Mesiću povlastice za njegov postmandatni ured


{linkr:related;keywords:novi+svjetski+poredak;limit:14;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}

{linkr:related;keywords:stjepan+mesi%C3%84%C2%87;limit:14;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj+2}