Diplomati iz Ujedinjenog kraljevstva iznenađenom su hrvatskom državnom tajniku Davoru Božinoviću sugerirali Tadićev angažman uz objašnjenje da je on "najutjecajniji glas u regiji"

Hoćemo li se ikada riješiti ovih spodoba?

Britanski naputci kako poboljšati odnose:

- pisati o tome da Slovenci vole dolaziti na Jadran, a Hrvati u Sloveniju na skijanje

- isticati izjave mladih ljudi o vlastitim pozitivnim iskustvima u susjednim zemljama

- koristiti i internet za promoviranje pozitivnog ishoda referenduma

- u promidžbi arbitražnog sporazuma naročito koristiti Youtube, Facebook i Twitter

Prijedlog HRsvijeta za novu američku zastavu

ZAGREB - Velika Britanija i SAD htjele bi da se predsjednik Srbije Boris Tadić angažira u promicanju Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom jer su diplomacije dviju zemalja uvjerene da bi Tadić svojim autoritetom mogao pomoći pozitivnom ishodu slovenskog referenduma koji se održava 6. lipnja i na taj način ubrzati hrvatski ulazak u EU. Britanski veleposlanici u Hrvatskoj David Blunt, Sloveniji Andrew Page i Srbiji Stephen Wordsworth o toj su inicijativi prije pet dana na radnom ručku izvijestili državnog tajnika Davora Božinovića, ali je on izrazio skepsu u vezi smislenosti Tadićevog angažmana. "Velika Britanija i SAD žele pomoći pozitivnom ishodu referenduma, bez miješanja u slovensku unutarnju politiku.

Britanski veleposlanici smatraju da bi inicijativa u tom smjeru bila podrška Borisa Tadića arbitražnom sporazumu kao dobrom rješenju za otvorena pitanja u regiji jugoistočne Europe. Božinović je rekao da načelno nije protiv, ali da ostaje vidjeti bi li Tadićeva poruka imala utjecaja na slovensko biračko tijelo, bi li se takva gesta uklapala u Tadićeve ideje o regionalnoj praksi rješavanja bilateralnih pitanja, a upitan je njezin pozitivan učinak na Hrvatsku i našu javnost. Veleposlanik Blunt rekao je na potonje kako je proces usvajanja arbitražnog sporazuma u Hrvatskoj završen, pa se zbog referenduma treba koncentrirati na slovensko javno mnijenje. Dodao je kako je jučer o tome razgovarao s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Jamesom Foleyem koji podržava inicijativu", navodi se u službenoj bilješki hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova o tom radnom ručku.

Božinović je dobio i zanimljiv odgovor na pitanje zašto bi upravo predsjednik Srbije imao utjecaj na Slovence, naročito zbog određenog pogoršavanja slovensko-srpskih odnosa nakon što je Tadić nedavno izostao s nedavnog sastanka na vrhu zemalja bivše Jugoslavije u Brdu kod Kranja. "Veleposlanik Page odgovorio je da je Tadić 'najutjecajniji glas u regiji' te da bi baš takav potez mogao biti korak u popravljanju odnosa Srbije i Slovenije. Pahor bi, pak, mogao to iskoristiti kao 'dio šire strategije svoje politike'. Veleposlanik Blunt dodao je da bi bilo dobro kad reakcija Hrvatske ne bi bila snažno negativna".

Britansko-srpsko prijateljstvo još traje

Britanski veleposlanik u Zagrebu podsjetio je i da je prije prihvaćanja Sporazuma o arbitraži na Sloveniju "izvršen snažan politički pritisak", a trojica veleposlanika razradila su i komunikacijsku strategiju koja bi pomogla uspjehu referenduma. Predložili su da ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i njegov slovenski kolega Samuel Žbogar objave zajednički tekst u jednom hrvatskom i jednom slovenskom dnevnom listu, a nakon toga bi svakog tjedna tekstove imali i ministri kulture, obrazovanja, dva premijera i naposljetku i dva predsjednika. Također su ukazali na nužnost razmjene pozitivnih iskustava u obje zemlje, uključujući i internetsko promoviranje pozitivnog ishoda referenduma.

Na radnom ručku bilo je riječi i o hrvatskim pristupnim pregovorima, pri čemu je veleposlanik Blunt ustvrdio da problema nema samo u poglavlju pravosuđe već "temeljne poteškoće" postoje i u poglavlju tržišno natjecanje i poglavlju poljoprivreda i ruralni razvitak. Blunt je istaknuo da ne zna hoće li prije ljeta uopće biti moguće otvoriti poglavlje pravosuđe. Božinović je primjetio da je za hrvatske reforme važno da "vidimo svijetlo na kraju tunela" i da se Hrvatskoj dopusti ostvarivanje napretka kroz pregovore. Veleposlanik Wordsworth rekao je i da bi Tadić htio biti taj koji će Srbiju uvesti u EU, no "očekivanje ulaska prije kraja njegovog mandata 2018. godine vrlo je optimistično". Samo spominjanje 2018. godine pokazuje da Britanci već računaju da će srpski predsjednik osvojiti još jedan petogodišnji mandat. /novi list.hr

Dražen Ciglenečki

TEKSTOVI ISPOD SLIKA: HRsvijet

 

 


// //