Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da se država neće dodatno zaduživati za tri milijarde eura da bi kupila dionice Ine od MOL-a, demantiravši tako najave ministra Vrdoljaka.


"Koliko znam, to nije istina, država se neće zadužiti tri milijarde eura zato jer ne želi građane dotjerati na prosjački štap", rekao je Milanović na svečanom obilježavanju početka radova na ACI-jevnoj novoj marini u Slanom, odgovarajući na upit novinara o tome je li istina da će se država zadužiti za novih gotovo tri milijarde eura kako bi se kupile dionice Ine.

"Mi svoje nećemo prodavati, a što će MOL raditi sa svojim dionicama, nas zanima kao građane Hrvatske", pojasnio je, dodavši da MOL uglavnom može slobodno raspolagati svojim dionicama.

Podsjetio je na Zakon o privatizaciji Ine koji je još uvijek na snazi.

"Obaveza i pravo države, dakle, Vlade je da bude obaviještena o svakom stjecanju preko 10 posto dionica Ine, što znači da ako MOL prodaje svoje dionice nekoj trećoj strani, o tome bi se trebala pitati i hrvatska Vlada, mada trenutno imamo razgovore s Europskom komisijom o održivosti tih odredaba", ustvrdio je.

Posjetio je i da je MOL vlasnik gotovo 50 posto dionica koje je kupio.

"Nakon toga je bilo određenih sudskih postupaka, bivši predsjednik hrvatske Vlade je u višegodišnjem zatvoru, ali to ne osporava legalnost dionica koje MOL kupio i platio i, neću reći da s njima može raditi što hoće, ali može relativno slobodno raspolagati", rekao je premijer Milanović.

Prodaju MOL-ovih dionica ruskom Gazpromnjeftu ne smatra realnom. "Nikakva obećanja ne dajem, jedini kriterij mi je hrvatski interes. U ovom trenutku prodaja, naglašavam, MOL-ovih dionica ruskoj strani, odnosno Gazpromnjeftu, mislim da nije realna. Vidjet ćemo pojavljuje li se neki treći interesent", zaključio je Milanović.

 

M.M.