U posljednje vrijeme mnogi napadaju Zorana Milanovića, čini se da je došlo vrijeme da ga počnem braniti. Znam da mu do moje obrane nije i da od nje neće imati nikakve koristi, ali ja ne mogu protiv svoje naravi. Koja je takva da uvijek staje na stranu onoga kojega svi napadaju. Kad vidim kako notorna Jelena Lovrić brusi izanđalo[1] pero i juriša na Zorana kao nekoć na Slobodana, odmah znam da ga treba braniti, pa da je i crni vrag. Jeleni je Slobo smetao što je rušio Jugoslaviju, a Zoran joj smeta svoj dendijevski način rastura Partiju. Oh, Jelo, Jeleno, zalud gaziš sijeno košeno! Od toga se neće uspraviti ni ozelenjeti. To Zoran razumije bolje od tebe, zato i radi to što radi.


A što to čini Zoran Milanović? Dobro se zabavlja na naš račun, to je evidentno, ali usput radi i još nešto, transformira onemoćalu Partiju u elitistički kružok koji će u svojim pipcima držati poluge moći i onda kada Partija, po naravi hrvatskog političkog inženjeringa, bude morala otići u minimalno četverogodišnje apstiniranje od učešća u formalnoj vlasti. Potresi koje je Organizaciji izazvalo njemačko sudstvo ''bezočnim'' inzistiranjem na izručenju Mustača, Perkovića i još tko zna koliko drugova nužno su se odrazili i na samu Organizaciju. Udbaški potpornji nove elite polako će se zamjenjivati novim, modernijim, europskijim, britanskijim, ako baš hoćete. Za crveni Jelkin bosiljak u toj priči nema mjesta.

No vratimo se Zoranu i njegovim gafovima, zbog kojih ga čereče domaći mediji. Zbog ovog najnovijeg, kada je očajnu ženu u Gunji tješio kako je i njemu doma jednom pukla cijev, napada ga npr. i Marko Špoljar, Večernjakov specijalist za SDP. Premda meni više djeluje kao razočarani navijač. No, Zoranov gaf u Gunji ja vidim ponešto drukčije od za vlast zabrinutih esdepeovaca i njihovih navijača. Meni je Milanovićeva opaska o cijevi zoran primjer najboljeg engleskog humora u Hrvata. Navest ću definiciju engleskog humora s već citirane srpske internetske stranice vukajlija.com da bude jasnije zašto tako mislim. Ta definicija glasi: ''To je vrsta humora gde je glavni cilj ostati cool, ne paliti se i ne pokazivati osećanja, koja Englezi uglavnom i nemaju.'' Znam, može mi se sada prigovoriti da namjerno izvrćem stvari te da definicija engleskog humora s jedne srpske internetske stranice uopće nije mjerodavna, no tim istim spremno odgovaram da naši ljevičari svijet sagledavaju iz balkanske perspektive, a tu su, priznat ćete, srpski izvori i te kako mjerodavni.

Dakle, Milanović je sjajan učenik te ''engleske škole na Balkanu''. U konkretnom slučaju on se pokazao kao cool tip, nije pokazao nikakve osjećaje. Koje – ako ih ima – pokazuje u okršaju s HDZ-om ili u svojim ambivalentnim relacijama s Rijekom. Dobar primjer engleskog humora je i onaj slučaj kada je rekao da će zbog poplave tražiti europsku pomoć ''reda radi''. Riječ je o fino doziranom cinizmu s porukom da se nekoj znatnijoj ''europskoj pomoći'' mogu nadati samo naivčine, a on to nije. Ima tog engleskog cinizma i u onoj poznatoj replici Davoru Stieru. Milanović Stieru spočitiva da ne može voljeti Hrvatsku kao on jer je ne poznaje i nije u njoj odrastao. Pri tome, naravno, ima u vidu činjenicu da se upravo njegova Partija pobrinula da Steir ne bude u prilici odrastati u Hrvatskoj. Ta inverzija upravo je srž engleskog cinizma u međunarodnoj politici.

Uglavnom, nemamo se prava obrušavati na Milanovića zbog njegovih takozvanih ''zoranizama''. Oni su uvijek, osim u slučajevima kada ga obuzme balkanski bijes i lupne štogod neumjesno, na tragu najboljeg engleskog humora. Nismo li oduvijek željeli da se naši političari moderniziraju, vesterniziraju, europeiziraju i slično. Kada konačno imamo jednoga takvog, mi na njega drvljem i kamenjem! Nije u redu. Ne samo da se Milanović poenglezio, takva je i cijela njegova ekipa. Doduše, ministar Maras bi u najboljem slučaju mogao proći kao batler, a Jakovina kao konjušar, no pogledajte guvernera HNB Vujčića ili premijerova prijatelja Tedeschija, Englez do Engleza! Ti sakoi, te košulje, džemperi, kravate, hlače, izrazi lica kao da su precrtani iz britanskih karikatura. To bi u nas, osim Stiva Cinika koji može nacrtati sve, još jedino Oto Reisinger mogao nacrtati.

Eto, toliko u obranu Zorana Milanovića. Premda on sigurno ima i još nekih drugih dobrih osobina. To što ih ja nisam uočio, krivnja je na meni, a ne na njemu.

Damir Pešorda[1] Izanđati – potrošiti, pohabati, dotrajati, pojebati, otrcati (Vukajlija – rečnik slenga; vukajlija.com)