Martin Raguž kandidat je predsjedništva HDZ-a 1990 za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Sudeći prema pisanju medija, Raguž je prihvatio kandidaturu i tako se dodatno konfrontirao sa hrvatskim strankama okupljenim oko HNS-a, čiji je član i HDZ 1990.


Nakon prihvaćan ja kandidature Raguž je istaknuo kako HDZ 1990 predstavlja stvarnu alternativu u hrvatskom političkom korpusu, koja dolazi iz nacionalnog kruga, ali tu ne završava već želi s partnerima iz druga dva naroda graditi bolju BiH.

>>Dogovor Karamarko-Čović-Raguž: Zajednički nastup svih hrvatskih stranaka u BiH preduvjet ostvarenja potpune ravnopravnosti Hrvata

Naglasio je također da je vrijeme za novu stranicu u životu BiH, navodeći da je to gradnja europske budućnosti uz puno poštivanje različitosti na kojima počivaju identiteti u BiH. "

-Upravo je hrvatski narod ključ rješenja problema u BiH i u tom je kontekstu izuzetno važno naglasiti kako su se političke elite obavezale u Bruxellesu da više neće biti nametanja izborne volje - izjavio je Raguž na stranačkoj konvenciji, održanoj jučer u Mostaru.

Raguž, koji je zbog političkog zaokreta suočen sa osipanjem  članstva, je također napomenuo da je Dayton  zaustavio rat ali nije odgovorio na sva pitanja.

-Na nama je da to učinimo, riješimo se nepravdi i nefunkcionalnosti - dodao je Raguž.

Raguž je poručio da je HDZ 1990. spreman svima pružiti ruku za stvaranje temeljnog dogovora, ali uz istu poziciju za pripadnike sva tri naroda.

Ranije je svoju kandidaturu za  poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH istaknuo Živko Budimir, koga za sada podupire pet bošnjačkih stranaka.

Uz Budimira i Raguža, iako se u javnosti nagađa o njihovom mogućem dogovoru, očekuju se još najmanje dva kandidata. Hrvatske stranke okupljene oko HNS-a još nisu odredile ime kandidata. Prema neslužbenim informacijama, kao kandidati ove koalicije spominju se Dragan Čović, Vjekoslav Bevanda i Borjana Krišto.

>>Stvara se nova Platforma: Živko Budimir u Predsjedništvo - Martin Raguž na čelo Federacije BiH?

Kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dat će i multietnički Komšićev Demokratski front (DF), a kao najizgledniji favorit ove stranke spominje se Damir Marjanović.

Zanimljivo je da je Lagumdžijin SDP nakon dugo vremena, i epizoda sa Željkom Komšićem, odlučio ići u utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u čemu određeni analitičari vide mogućnost da će tihu potporu ove stranke za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobiti Živko Budimir ili Martin Raguž, o čemu su navodno razgovori još u tijeku.

M.J.