Projugoslavenska opcija u Republici Hrvatskoj, koja posljednjih godina djeluje uvijena u Haški i regionalni plašt, doživjela je u prošli petak još dva velika poraza.


Nakon više od dvije i pol godine suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu, tog  je dana izrečena nepravomoćna presuda bivšim pripadnicima policijske antiterorističke jedinice Lučko Frani Drlji i Boži Krajini za ubojstvo srpskih civila u selu Grubori kod Knina nakon oslobodilačke akcije Oluje 1995, kojom su optuženi oslobođeni svih optužbi.

Samo nekoliko sati nakon izricanja spomenute presude, u zagrebačku Zračnu luku sletio je Dario Kordić, nekadašnji dopredsjednik HZ Herceg Bosne, koji je u zatvorima u Den Haagu i Grazu „odležao“ skoro sedamnaest, od ukupno dvadeset pet godina zatvora, na koliko je osuđen na temelju obavještajno-odvjetničke zavjere.

>>Uz povratak Darija Kordića – snaga argumenata i argument snage

Da su poklonici Mesić-Pusić-Nobilove zavjere teško podnijeli Kordićev prijevremeni izlazak na slobodu pokazao je i incident koji je na uzletištu Pleso izazvao Zoran Ivančić, sarajevski aktivist iz Teršelićkine mreže, blizak Fahrudinu Radončiću –smijenjenom ministru sigurnosti BiH i osobi koja je stajala iza nereda i demonstracija u BiH.

Ovaj Zagrepčanin, sa sarajevskom adresom, koji u gradu na Miljacki vodi ispostavu tvrtke nastale koncem devedesetih uz Sorosevu potporu, u ratu je bio pripadnik organizacije „Doktori bez granica“, na Plesu se pojavio u pratnji Sabine Šabić, flautistice i izvršne producentice Sarajevskog ratnog teatara (SARTR), koji djeluje uz izdašnu potporu British Council-a.

Za bolje poznavatelje prilika kojima je poznata britanska uloga u pokušajima izjednačavanja krivnje, u ovome incidentu nije bilo nikakvog iznenađenja. Očekivalo se da će se neki drugi  Ivančić  iz Mesić-Terčelić-Pusićeve mreže, sa prigodnim transparentom pojaviti u petak navečer i pred zagrebačkom katedralom. Međutim, kao što znamo – to se nije dogodilo.

Umjesto toga, Kuća ljudskih prava, Antifašistička liga Hrvatske i Platforme 112, odnosno Vesna Teršelić, Eugen Jakovčić, Sanja Sarnavka, Zoran Pusić i Marina Škrabalo,najavili su za utorak 10. lipnja 2014., ispred zagrebačke Katedrale, u vremenu od 18:30 h do 19:30 sati „Stajanje u znak sjećanje na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići“ 16. travnja 1993.

>>Skandalozno: Brat dopredsjednice hrvatske Vlade žali za oslobađajućom presudom

Sudeći prema najavama, spomenuti prosvjeduju protiv sudjelovanja mons. Vlade Košića u dočeku Darija Kordića, kao i koncelebrirane svete mise na kojoj su sudjelovala  tri biskupa i tridesetak svećenika, održane u petak u zagrebačkoj prvostolnici.

Bolji poznavatelji prilika, međutim, iznimno dobro znaju da je to povod a nikako uzrok spomenutog prosvjeda. Kao i u situaciji od prije skoro sedam desetljeća, kada su Brozovi aktivisti opsjedali zagrebačku prvostolnicu zahtijevajući linč danas blaženog kardinala Alojza Stepinca, njihovi biološki i ideološki nasljednici na isti način pokušavaju s pritiscima na mons. Bozanića.

Naravno, kad nisu uspjeli u nakanama da Oluju okarakteriziraju zločinačkim pothvatom, sva su svoja nastojanja usredsredili na Grubore i Ahmiće, vjerujući da će preko njih dokazati da je Hrvatska nastala na zločinu. Međutim, kao što znamo pokušaj s Gruborima je pao, a istina o Ahmićima sve više izlazi na površinu.

>>Višnja Starešina: Hrvatska mora tražiti međunarodnu ekspertizu presude Dariju Kordiću

Stoga, ne treba previše analitičkog promišljanja da se dođe do zaključka da iza ovog prosvjeda kao i ukupne medijske harange stoje iste političke snage koje su izravno sudjelovale u kreiranju optužnica, dokumenata i svjedoka krivokletnika, a sve s ciljem kako bi u budućnosti imali nove „dokaze“ o genocidnosti hrvatskog naroda.

>>Propali plan: Zoran Pusić i Savo Štrbac trebali biti gosti HTV-a u slučaju osuđujuće presude

Kao što znamo, teze o dogovorenom ratu, Oluji i Gruborima su pale, a istina o zločinima u Ahmićima i Jasenovcu, koje se ne treba niti može negirati, će uskoro biti potpuno poznata. Poznati će biti i nalogodavci i izvršitelji, ali i imena onih institucija i pojedinaca koji su sudjelovali u krivotvorenju i lažiranju  istine.

Stoga, na poteze poput večerašnjeg ne treba obraćati previše pozornosti, niti nasjedati na očite provokacije skupina i pojedinaca koje se ne mire s potpuno izglednim političkim porazom.

 

Robert Horvat