Po svemu sudeći HDZ 1990 nalazi se pred novim problemima, a sasvim je izvjesno i mogućim raskolom. Povod novim mimoilaženjima u toj stranci je najava o ujedinjenju ove stranke i Zubakovog Hrvatskog narodnog saveza.


Najave mogućih problema ovaj put dolaze iz Mostara. Predsjednik tamošnjeg Gradskog odbora HDZ-a 1990, Slaven Raguž, ponudio je, naime, u četvrtak navečer svoj mandat na raspolaganje, ali su članovi Odbora odbili mogućnost da on napusti stranku.

Komentirajući za Bljesak.info najave ujedinjenja HDZ 1990 s Hrvatskim narodnim savezom, Slaven Raguž je naveo kako je upravo to glavni razlog njegove odluke, ističući da se toj marginalnoj stranci pravno neregularnom izmjenom Statuta ustupaju mjesta u vrhu stranke kao da se radi o nekoj realnoj političkoj snazi.

-Riječ je o strančici koju su svi napustili osim Krešimira Zubaka i njegovih istomišljenika. Taj čin nije ništa drugo nego davanje političke slamke spasa čovjeku koji je jedan od najodgovornijih za dekonstituiranje Hrvata u BiH za vrijeme Alijanse- naveo je Raguž.

Raguž ne želi biti u istoj stranci sa osobama koje su, kroz tzv. Alijansu i Platformu, sotonizirali sve hrvatsko u BiH.

''Ne želim i neću biti u istoj stranci s političkom grupacijom koja i dandanas pozdravlja Alijansu i Platformu, te koristi svaku prigodu za sotoniziranje svega što nosi hrvatski predznak'', dodao je naglasivši kako ne želi biti ''dijelom politike koju diktira i podupire Sarajevo i dijelom politike koja u politici isključivo vidi trgovinu za što većim plijenom''.

U kuloarima se sve glasnije može čuti da vodstvo HDZ 1990 sve otvorenije vodi pregovore sa strankama Živka Budimira, Zvonka Jurišića i braće Lijanović o postizbornoj suradnji i „slaganju“ koalicije sa SDP-om na razini Federacije BiH. Potporu takvom konceptu daju i neki istaknutiji pojedinci građanskog svjetonazora poput predsjednika Napretka Franje Topića, fra Luke Markešića, Slave Kukića, itd.

>>Ništa od ujedinjenja dva HDZ-a: Martin Raguž najavio reviziju suradnje s HDZ-om BiH

Inače, aktualno vodstvo HDZ 1900 je na nedavnoj sjednici Predsjedništva stranke donio odluku o prikupljanju dokumentacije za pokretanje disciplinskih postupaka protiv onih koji se suprotstavljaju ovakvim nakanama, okarakteriziravši to kao djelovanje  '' onih koji su svojim djelovanjem opstruirali provođenje stranačkih odluka ili medijskim istupima naštetili ugledu stranke''.

Josip Merdžo dao ostavku

U međuvremenu, ostavku je podnio i glavni tajnik HDZ-a 1990 Josip Merdžo.

'' Zbog neslaganja oko pristupa i postupaka vezanih uz dogovaranje zajedničkog nastupa na određenim razinama za opće izbore 2014. godine u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH, podnosim ostavku na mjesto glavnog tajnika HDZ-a 1990'', navodi se Merdžinoj ostavci, naslovljenoj na predsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža.

Merdžo je u tekstu ostavke zahvalio suradnicima u Glavnom tajništvu HDZ 1990, te svim članovima HDZ 1990 ''na višegodišnjoj korektnoj i uspješnoj suradnji''.

 

I. Pehar