Još ni jedno obilježavanje Dana Grada Vukovara, koje se organizira 3. svibnja, nije prošlo bez nazočnosti najviših političkih i inih uzvanika. Međutim, ove godine, javljaju mediji, i to bi se moglo dogoditi, da se svečanost ipak održi, a da nitko ne dođe od predsjednika Vlade, Sabora, države, ministara..., jer ovaj grad junaka trenutačno nema – gradonačelnika, pa ni Gradsko vijeće, tako da visoke uzvanike navodno nitko ne će biti u mogućnosti dočekati. To se jednostavno ne smije dogoditi!

Ako nema gradonačelnika ni predsjednika Gradskog vijeća, koje je Vlada raspustila, onda to ne bi trebala biti prepreka da najviši hrvatski dužnosnici ne dođu na ovu svečanost, jer i te kako ih ima tko dočekati. Dočekat će ih, ako nitko drugi, a ono hrvatski branitelji, stradalnici hrvatskog Domovinskoga rata, članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, te naposljetku i svi ostali građani, zbog kojih se i organizira ova svečanost. Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća samo su predstavnici grada, a ako ih nema (čekaju se novi izbori) bit će tu oni koji su 1991. branili Vukovar, (i imali su sreću da ostanu živi), a koji nisu branili samo ovaj grad,  već i cijelu Hrvatsku. Što hoćete ljepši doček od toga? Politika će u ovom slučaju, nadajmo se, biti u drugom planu. Vjerujemo također da nitko ne će "zabraniti" nikome da dođe, kao što se pričalo da su najvišim hrvatskim dužnosnicima "zabranili" 18. studenoga da posjete Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata. (Tko najvišim političarima to može zabraniti?) Tada, po premijeru Milanoviću, obavještajne, tajne i druge službe nisu dobro odradile svoj posao, tako da se nadamo da će, ako je i bilo tako, a nije, to uraditi kako treba u vezi dolaska najviših dužnosnika u Vukovar, 3. svibnja.

Građani Vukovara, nakon svega što su prošli od devedesetih  naovamo, nisu zaslužili da se s njima netko "poigrava", da se "igra toplo-hladno", već bi svakome onome tko je  izabran na najviše političke i ine dužnosti u Republici Hrvatskoj trebala biti čast da dođe u ovaj grad, i to ne samo kad su obljetnice u pitanju.

Inače, Dan Grada Vukovara slavi se 3. svibnja, jer je u crkvenom kalendaru toga dana blagdan svetih Filipa i Jakova, a stolna crkva u ovom gradu upravo nosi imena ova dva sveca koji su zapravo zaštitnici grada od 1723., kad je započela izgradnja crkve sv. Filipa i Jakova.

Stoga se nadamo da građani Vukovara, odnosno njegovi branitelji, junaci hrvatskog Domovinskoga rata ne će "sami" slaviti Dan Grada, jer to naprosto nisu zaslužili, a niti je nešto takvoga  po bilo čemu – dopustivo!

 

Mladen Pavković