HSK Njemačke,  otvorio službene prostorije u Berlinu, koje je financirao  njemački Državni ured za migraciju.  HSK je jedna od deset krovnih udruga stranaca u Njemačkoj, koji su izabrani kao strateški partner i savjetnik za integracijsku politiku njemačke Vlade.


Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj (HSKNj) 08.02.2014. službeno je otvorio svoje nove uredske prostorije u srcu Berlina. U vrlo ugodnoj atmosferi uz domjenak i pjesmu „Klape Berlin“ mnogobrojni nazočni gosti podijelili su radost ovog hvale vrijednog uspjeha HSKNj-a.

Gost večeri je bio Klaus-Dieter Gröhler, član njemačkog Bundestag-a (CDU), koji je u svom govoru izrazio oduševljenje srdačnim dočekom i brojnim interesantnim razgovorima. „Vrlo sam ugodno iznenađen svime što sam večeras ovdje vidio i čuo. Nazočio sam brojnim manifestacijama drugih migrantskih skupina, na koje sam se također rado odazivao kao gost ali ovdje večeras među Vama Hrvatima se osjećam „kao kod kuće“. Večeras ovdje imam priliku slušati govore i pozdravne riječi na besprijekornom njemačkom jeziku, vodim konstruktivne i zanimljive razgovore s izuzetno simpatičnim ljudima. To je rijetki slučaj i tu se vidi zašto Hrvati do sada nisu bili tako uočljivi kao migrantska skupina. Hrvati su, naime, izvrsno integrirani u njemačko društvo i kao takvi trebaju drugim migrantskim skupinama biti primjer za uspješnu integraciju, ali i istovremeno zadržavanje i njegovanje svoje kulture, jezika i baštine“, rekao je Gröhler. Njemački zastupnik u Bundestagu pohvalio je i odabir lokacije za ured HSKNj-a, koji se nalazi u srcu grada Berlina u neposrednoj blizini poznate promenade „Kurfürstendamm“ u gradskoj četvrti Charlottenburg-Wilmersdorf, a na kraju svoga govora je najavio da će izravno i osobno komunicirati svoje pozitivne utiske njemačkom ministru unutrašnjih poslova. „Ministru Friedrichu ću osobno prenijeti da su državna sredstva kod Hrvata vrlo dobra investirana“, rekao je Gröhler pozivajući ujedno vodstvo HSKNj da jednu od svojih narednih sjednica održi u njemačkom Bundestagu.

U ime članova predsjedništva HSKNj, koji su taj isti dan održali i svoju radnu sjednicu, predsjednik HSKNJ Mijo Marić u svom je govoru pozdravio sve nazočne goste, među kojima su bili i drugi tajnik iz Veleposlanstva RH Ivan Bojanić, brojni predstavnici hrvatskih udruga u Berlinu, poduzetnici te svećenici iz Hrvatske katoličke misije Berlin, fra Radoslav Tolić i fra Ivan Macut, koji su tom prigodom blagoslovili prostorije. Marić je objasnio važnu ulogu HSKNj za buduću kooperaciju s njemačkim Saveznim uredom za migracije (BAMF) na području promicanja integracije na saveznoj razini. „Radujemo se da će HSKNj sada kroz ovaj ured imati priliku dodatno profesionalizirati svoj rad, dalje izgrađivati umreženost Hrvata diljem Njemačke, intenzivirati i proširiti rad sa članstvom i pojačati lobiranje za hrvatske interese. Njemačka država je prepoznala važnu ulogu Hrvata za pozitivno razvijanje integracije. Kroz dvoje stalnih stručnih namještenika, koje će HSKNj sada moći zaposliti u novom uredu, moći ćemo još bolje i kvalitetnije koristiti naše kompetencije te obavljati naše zadatke i aktivnosti“, rekao je Mijo Marić. Uspostavljanje ureda HSKNja i zaposljavanje dvoje djelatnika financira njemački Državni ured za migraciju (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge/ BAMF).

Uz pjesmu i vino družilo se i pjevalo do kasno u noć. Predsjedništvo HSKNj zahvalilo se na brojnim čestitkama i na svim dobrim željama za uspješan rad te se raduje i dalje stajati na raspolaganju ne samo Hrvatima u Berlinu nego svim Hrvatima diljem Njemačke.

 

M.M.