Putem medija smo saznali za odluku ravnatelja Hrvatske radio televizije o ukidanju Dopisništava HRT-a u Sarajevu i Mostaru, što nas je najblaže rečeno neugodno iznenadilo. U skučenom medijskom prostoru za Hrvate u BiH, u kojemu je u zadnjih nekoliko godina ugašeno 18 radijskih postaja s hrvatskim predznakom i dok se unatoč svim našim nastojanjima još ni ne nazire uspostava Programa na hrvatskom jeziku na Javnom BHT servisu, programi HRT bili su za Hrvate u BiH mali prozor u svijet, medijska veza s svojim Narodom u Hrvatskoj.

HRT je jedna od najgledanijih televizija na području BiH. Program Hrvatske televizije zanimljiv je svim građanima u BiH jer je ta medijska kuća dosegnula najviši standard u cijeloj regiji. Hrvatska televizija Hrvatima u BiH znači više od bilo koje druge televizije. Kamere Hrvatske televizije zavirile su u svaki grad, mjesto i zaseok gdje žive Hrvati i prenijele njihovu priču. Do sada su za njih pripremane posebne emisije, prije „Hrvatska kronika BiH“, a sada „Hrvati u BiH – pogled preko granice“, koje su bile vrlo praćene i koje su imale pozitivan odjek, a uglavnom su pripremane na terenu, radili su ih novinari i snimatelji iz dopisništava u Sarajevu i Mostaru.

Ukidanjem dopisništava u BiH, svjesni smo da će to prestati. Bit ćemo osuđeni na praćenje programa u kojemu se ne čuje hrvatska riječ, u kojemu nema ni spomena o hrvatskoj povijesti, baštini, kulturi i duhovnoj tradiciji. Na ovaj način nam se šalje vrlo loša poruka.

U isto vrijeme dok druge televizije iz susjednih zemalja (Radio Televizija Srbije) i dalekih arapskih zemalja (Al Jazeera) iz poznatih razloga intezivno šire svoje djelovanje na prostoru BiH, HRT ukida dva mala dopisništva, što se može protumačiti da Hrvatsku više ne zanima ovaj prostor i Hrvati koji ovdje žive.

Takva ne zdravorazumska odluka o ukidanju dopisništava nam je još čudnija imajući u vidu postojanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i HRT-a o obvezi emitiranju programa za Hrvate izvan Hrvatske. Najveći broj Hrvata izvan Hrvatske živi u BiH, prema preliminarnim rezultatima nedavnoga popisa 570.000.

Ustavna je obveza Republike Hrvatske pomagati Hrvatima izvan Hrvatske, a ta pomoć očituje se i u medijskoj potpori. U tom smislu tražimo od mjerodavnih institucija u Republici Hrvatskoj da se spomenuta odluka o ukidanju dvaju dopisništava HRT-a u BiH preispita i promjeni ili bar odgodi jedno vrijeme, do uspostave kanala na hrvatskom jeziku na Javnom servisu u BiH.

Niko Marušić