Dio bošnjačke političke scene priželjkuje slom dogovora u Bruxellesu, svjesni činjenice da je postizanjem dogovora između čelnika političkih stranaka zauvijek odzvonilo izbornim prijevarama poput izbora Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH.

Osobito oštre kritike na račun dogovora političkih čelnika dolaze iz projugoslavenskih krugova bliskih Demokratskom frontu, novoutemeljenoj stranci Željka Komšića.

- S obzirom na zaključke sastanka iz Bruxellesa koji treba da posluže kao principi za dogovor, treba željeti da dogovor ne bude postignut. Naime, jedan od zaključaka je da su konstitutivni narodi i Ostali postali izborne jedinice, jer se lideri obavezuju da će, kako oni kažu, spriječiti nametanje rezultata bilo kojoj od tih grupa. Drugim riječima, tamo kao da je sjedilo sedam HDZ-ova – ističe izvjesni Reuf Bajrović u interviewu objavljenom na portalu vijesti.ba.

Bajrović uopće ne skriva da će postizanjem dogovora biti pogođeni oni krugovi koji su bošnjačkim glasovima birali hrvatskog člana predsjedništva. Komentirajući mogući dogovor, Bajrović navodi kako je najveći dobitnik Herceg Bosna.

>>HDZ BiH i SDA postigli sporazum o 'Sejdić-Finci'

-Najjači motiv je strah od idućih izbora, stoga se Sejdić - Finci koristi da se spriječi Željko Komšić i svi koji misle kao on. Što se tiče dobitka, onda se može reći da je dobitnik Herceg-Bosna – tvrdi Bajrović.

Po njemu, hrvatsko pitanje u BiH uopće ne postoji, a svi oni koji insistiraju na ravnopravnosti Hrvata u BiH su članovi „kriminogene hobotnice“.

-Ogromnoj većini građana BiH i svim vladama van BiH, s izuzetkom Rusije, jasno je da ne postoji hrvatsko pitanje. To je lažni problem koji je izmislila kriminogena hobotnica koja se proteže oko dva HDZ-a da bi uvjerila nešto više od stotinjak hiljada birača hrvatske nacionalnosti da su diskriminisani jer moraju da dijele svoj životni prostor sa ljudima koji imaju drugačija imena, ideje, vjeru, itd. Oni misle da njihovih stotinjak hiljada glasova vrijedi više od nečijih pola miliona – smatra Bajrović.

>>Niko Marušić: Stavovi zastupnika njemačkog SPD-a podudaraju se sa velikobošnjačkom strategijom unitarne države

Ne skriva kako bi hrvatskom narodu osporio ustavom zajamčeno pravo obrazovanja na materinjem jeziku.

-Stoga, njima je sasvim normalno da postoje dvije škole pod jednim krovom da bi svoju djecu mogli da zaštite od susreta sa djecom onih za koje smatraju da vrijede minimalno pet puta manje od njih samih. HDZ-ovi su toliko drski da se bez ikakvog ustezanja ponašaju kao da je presuda Sejdić - Finci ustvari presuda u slučaju Ivo Miro Jović i Borjana Krišto protiv države BiH. Nemojte zaboraviti da su do jučer u ime tih istih vrijednosti, naime, da sa nama ne bi dijelili zemlju, otvarali koncentracione logore – kaže Bajrović.

>>Bošnjački sabor iz 1993. - Izlazak na more i vojni nadzor nad središnjom Bosnom prioritetni strateški ciljevi (Video)

Prijetnje sankcijama EU-a ne smatra ozbiljnim, pozivajući otvoreno na bojkot zahtjeva Bruxellesa.

>>Hannes Swoboda: Vrijeme je za novi dogovor unutar BiH

-. I još nešto, neće previše od tih 17 miliona vidjeti nijedan naš građanin: to je novac koji je dobrim dijelom namijenjen za eksperte za projekte. Ali, pošto nas u tim razgovorima, sa jednim ili dva, ali doslovno jednim ili dva izuzetka predstavljaju ili neznalice ili ultrapragmatici, onda je odjednom ključni bosanski državni interes da neki Nijemci ili Danci zadrže svoje dobro plaćene poslove na projektima u Komisiji – zaključio je Bajrović.

 

I.P.