U nedjelju, 4. kolovoza, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u sklopu Dugoratskog ljeta priređena je Večer domoljubne poezije: MATE BULJUBAŠIĆ I PRIJATELJI - koja se održala u Zemunikovim dvorima u Starom selu Zeljovići iznad Sumpetra, u organizaciji Članova udruge za očuvanje i uređenje starih sela "Jesenice" iz Jesenica.

Nakon himne „Lijepa naša“ i minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, nastupili su pjesnici: Mate Buljubašić, Stipan Medvidović, Vladislav Perić, Ivica Sušić, Mladen Vuković, Petar Bašić, Zoran Jurišić, Ivan Šarolić, Tugomir Erica, Đurđica Tičinović i Dragica Zeljko Selak. U sjećanje na pokojnog pjesnika Luju Medvidovića, pročitane su njegove dvije pjesme, a krasnoslovila ih je pjesnikinja Vanja Sokol.

Program su uzveličala pučki pivači „Jesenice“ pod ravnanjem gospodina Slava Tomaša. Svim sudionicima večeri poezije posvećene Oluji i Domovinsko obrambenom ratu, Mate Buljubašić je uručio priznanja, a Ivici Sušiću i medalju „Gunga“.

Ovim pjesničkim susretom, Jesenice su se po četvrti put pridružile u slavlju zajedništva obitelji pobjede koju Hrvatska, svečano slavi prisjećajući se dana oslobođenja od srpske agresije 5. kolovoza 1995. godine.


Dragica Zeljko Selak