U hrvatskome narodu se pokušava nastaviti praksa jugoslavenskih historiografa prema čijim je tvrdnjama „partizanski ustanak bio odgovor na zločine počinjene u NDH“.


Pri tome se namjerno prešućuje da su četnici ubili brata Slavka Kvaternika Milana upravo na 10. travnja, kada je Slavko u Zagrebu službeno proglasio NDH. Prešućuje se i činjenica da su četnici odmah otpočeli sa ubijanjima Hrvata na cijelom prostoru tek proglašene NDH.

No, kao glavni dan četničko-komunističkog ustanka uzimaju 27. srpnja 1941. godine kada su srpski pobunjenici pobili svekoliko hrvatsko pučanstvo na prostoru od Boričevca do Drvara.  Glavni vođa toga ustanka bio je mladi Đoko Jovanić. To je onaj isti Đoko koji je kao četnik pregovarao s talijanskim fašistima o darivanju Dalmacije Italiji, čime je nastavio talijansko-srpsku suradnju protiv hrvatskih interesa započetu još 1917.

>>Zdravko Tomac: Srb je simbol kontinuiteta protuhrvatske četničke zločinačke politike 1941., 1971. i 1991. godine

Taj isti  Đoko Jovanić je na zagrebačkom radiju u vrijeme sloma hrvatskog proljeća govorio kako su uoči ustanka u Srbu Srbi dočekali pun kamion redara NDH i iz zasjede ih pobili do posljednjega te uzeli njihovo naoružanje.

Četnici su ubijali i Hrvate koji su im prilazili kao partizani kao što su ubili i Marka Oreškovića. Ovakva se praksa nastavila sve do ofenzive na Neretvi kojom je zapovijedao izravno Tito. U tim borbama hrvatski su partizani  uništili talijansku Murge diviziju kao i glavninu četničkih snaga Draže Mihailovića. To se zbilo u proljeće 1942. godine i od tada četnici nisu predstavljali nikakvu značajniju vojnu snagu.

Radilo se o običnom rivalstvu između Tita i Draže iako su obojica imali isti cilj, potkopavanje  NDH na čijem su se području dogodile svekolike partizanske ofenzive. Od tada preživjeli četnici prelaze partizanima mijenjajući kokarde sa zvijezdom petokrakom, dok im je ostala ista mržnja prema svakoj hrvatskoj državi.

>>Srb, 27 srpnja 1941. - Pobuna, četnika, komunista i talijanskih fašista protiv Hrvata i Hrvatske a ne antifašistički ustanak!

Tijekom cijeloga rata partizani nisu imali nikakve logore za zarobljene branitelje NDH i nesklono im civilno pučanstvo. Sve su ih odmah ubijali. Tako je po NDH pobijeno preko stotinu tisuća Hrvata a i Nijemaca. Sam takozvani Ilija Gromovnik, koji je sudjelovao u Španjolskome ratu, izveo je preko tisuću i pet stotina diverzija na pruge i mostove po NDH.

Srpsko slavlje četničkog ustanka u "Srbu" uveličavali su proteklih godina i Stjepan Mesić i  Ivo Josipović kao srpski  zetovi, čime su otvoreno pokazali kakvu politiku slijede.

Za Mesićevu ženu se tvrdi da joj je stariji brat bio četnički vojvoda a za Josipovićevu da je u krvnom srodstvu s zloglasnim četničkim vojvodom Momčilom  Đujićem.

Podizanje spomenika četnicima u Srbu, Pupovcu je obećao osobno Ivo Sanader, dočim je to njegova nasljednica Jadranka Kosor provela u djelo.

Spomenik četničkom ustanku u "Srbu" podignut kako bi četnici i dalje mogli nesmetano obilježavati spomendan na pokolj hrvatskoga naroda od Boričevca do Drvara, uključujući i pokolj  hodočasnika Svetoj Ani.

Kada će Hrvati postati slobodan narod u svojoj domovini i prestati biti štovatelji nametnutih  velikosrpskih podvala i neistina?

 

Mate Ćavar